Dragan Jovanov: Koja je uloga ljekovitog bilja u sprečavanju nastanka raka

K. S.
Dragan Jovanov: Koja je uloga ljekovitog bilja u sprečavanju nastanka raka
FOTO: Facebook / Dragan Jovanov

Brz način života, brza hrana, stres, zagađenost, posljedice rata, sve to ostavlja trag na zdravlju stanovnika Bosne i Hercegovine ali i drugih zemalja regije. Sve je više onih koji oboliejvaju od teških bolesti. Ipak, postoje načini prevencije, a jedan od velikih faktora koji može utjecati na sprečavanje nastanka raka svakako je upotreba ljekovitog i začinskog bilja.

Na poziv profesorice Suade Karić iz Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti iz Sarajeva, u Bosni i Hercegovini ovih dana boravi doktor nauka iz oblasti fitomedicine Dragan Jovanov iz Sjeverne Makedonije. On će učenicima ove srednje škole u Sarajevu održati predavanje o ulozi ljekovitog i začinskog bilja u zdravoj ishrani.

Dragan Jovanov predavač je na brojnim tribinama, predavao je na Univerzitetu Arizona u SAD-u, savjetnik je premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva za poljoprivredu i fitomedicinu, i on u razgovoru za Radiosarajevo.ba kaže da će tokom posjete Sarajevu učenicima skrenuti pažnju na značaj ljekovitog bilja u tretiranju bolesti raka.

“Akcenat će biti na tome kako ljekovito i začinsko bilje učestvuje u sprečavanju nastanka raka, te kako pomaže u liječenju. Na žalost danas, svaka druga porodica na prostoru bivše Jugoslavije ima nekoga koji je obolio od neke vrste tumora. S tim se borimo dugo vremena, to je mukotrpan proces. Mora se paziti na ishranu, na upravljanje stresom i pronači način kako da izbjegavamo stres što češće”, napomenuo je Jovanov.

Napominje da će i profesorica Karić gostovati u Sjevernoj Makedoniji gdje će djeci održati predavanja iz oblastio nutricionizma i da će se polako razvijati naučna saradnja škola iz BiH i Sjeverne Makedonije.

Trebamo educirati djecu kako da žive zdravo, da se hrane zdravo radi svoje budućnosti, te da se podigne svijest o ulozi ljekovitog i začinskog bilja u zdravoj ishrani”, rekao je Jovanov.

Podvukao je da ima brojne patente u oblasti fitomedicine i uloge ljekovitog bilja u tretmanu raka.

Ljekovito bilje trebali bi koristiti najmanje dva puta sedmično, dali kroz čajeve od ljekovitog bilja ili kroz začine i dodatke jelima, radi zdravijeg života. Najbolje je ljekovito bilje sa planina, gdje je najmanja mogućnost zagađenja”, dodaje Jovanov.

Naš sagovornik navodi da je bitno kontrolirati stres jer “kada je organizam smiren, nema nema predispozicija da lako oboli od teških bolesti”.

Na pitanje koliko su mlađe generacije djece svjesne, Jovanov kaže da je iznenađen da već dosta toga znaju jer su im roditelji ili djedovi i bake već objasnili neke stvari.

“Nekima su primjerice spremili čaj u ruksaku, ili jabuku, krušku i drugo voće da ponesu u školu govoreći im da je to zdravo. To je dobak korak u pravcu stvaranja navika kod djece da jedu zdravo” zaključio je Jovanov.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije