Dr. Mersiha Avdić-Saračević New York i Kuvajt zamijenila Sarajevom

Promotivni tekst
Dr. Mersiha Avdić-Saračević New York i Kuvajt zamijenila Sarajevom
/ Dr. Mersiha Avdić - Saračević
Iako su joj vrata brojnih stomatoloških ordinacija širom svijeta otvorena, od New Yorka do Kuvajta, dr. Mersiha Avdić-Saračević parodontolog, bez imalo razmišljanja odlučila je raditi i živjeti u Sarajevu.

U stomatološkoj ordinaciji “Dr. Begeta”, koja je smještena u srcu Sarajeva, već šest godina liječi bh. građane od bolesti desni, parodontalne bolesti, o kojoj se kako kaže, nažalost kod nas još uvijek malo zna.

Doktorica Avdić-Saračević iz Sarajeva je iz Sarajeva otišla kada je imala 17 godina, a svoje znanje usavršila je na jednom od najprestižnijih američkih univerziteta, Harvardu.

Našim ljudima želim ponuditi najmodernije tretmane koji se u svijetu koriste u liječenju ove bolesti kako ne bismo imali bezubu populaciju – kazala je dr. Avdić-Saračević. Ističe da je parodontalna bolest povezana i s drugim bolestima, poput kardiovaskularnih, s dijabetesom, reumatoidnim artritisom, itd.

Doktorica Avdić-Saračević pojašnjava da postoje mnogi načini u liječenju ove bolesti, te s toga ona upozorava da je važno na vrijeme otkriti bolest kako bi se uspješno liječila.

„Dolazi mi veliki broj pacijenata koji su bili u stomatološkim ordinacijama gdje im je rečeno da se ništa ne može uraditi, da se parodontalna bolest ne liječi, da se ona javlja samo kod starijih ljudi. To je netačno, jer se javlja i kod mlađih osoba, čak je šta više agresivnija. U parodontalnoj bolesti dolazi do gubitka kosti, te ispadanja zuba kao terminalni stadij bolesti“, kaže dr. Avdić-Saračević.

Upozorava da mnogi pacijenti imaju parodontalnu bolesti, a da nisu ni svjesni.

„Vrlo često se dešavalo da pacijent liječi zub, a da to nije indiciralo upalu. Dakle, vidjela sam primjera gdje je pacijenta zub bolio i nakon što mu je urađena popravka, navlaka, itd., a sve zbog te upale desni. Ordinacija u kojima rade parodontolozi nema mnogo u BiH. Zato je izuzetno važno da se o ovoj bolesti više zna, jer postoji velika incidenca kod svih osoba od obolijevanja. O procentu ne mogu govoriti, ali od devet ili deset pacijenata sigurno šest ili sedam ima neki problem, da li je to početni stadij ili već uznapredovali“, kaže dr. Avdić-Saračević.

Ističe da parodontalna bolest u ranoj fazi nema specifične simptome, ali kako bolest napreduje javljaju se simptomi kao što su upaljene, otečene desni uz krvarenje i loš zadah. Ako se pojave ovi simptomi, to je znak da je došlo do parodontalne infekcije koja može dovesti do ozbiljnih komplikacija oralnog i sveukupnog zdravlja.

Doktorica je upozorila da ova bolest ima genetsku predispoziciju, pojašnjavajući da osobe, koje su u porodici imale taj problem moraju biti opreznije, jer je moguće da bolest naslijede. „Prava dijagnoza na vrijeme je jako važna, jer u toku ove bolesti postoji period kad se bolest može izuzetno uspješno liječiti. Kasnije može biti kasno, a tretman liječenja traje dosta duže“, istaknula je Avdić-Saračević.

Doktorica Avdić-Saračević ističe da pacijenti više o bolesti i metodama liječenja mogu saznati na web-stranici www.parodontolog.ba.

„Parodontalna bolest je oboljenje o kojem se malo govori, malo zna i mnogo pogrešnih informacija kruži o toj bolesti. Stoga moramo raditi na podizanju svijesti kod pacijenata i cijele populacije o oralnom zdravlju“, kazala je dr. Avdić-Saračević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije