Dr. Gligić o važnosti vakcina i mutacijama ovog koronavirusa

0
Faruk Vele
Dr. Gligić o važnosti vakcina i mutacijama ovog koronavirusa
Printscreen / dr Ana Gligić

Dr. Ana Gligić, poznata beogradska virologinja koja je 1972. bila na čelu tima koji je uspio izolirati virus velikih boginja, dala je ekskluzivni intervju za portal Radiosarajevo.ba nakon što je nedavno pobijedila opaki koronavirus te je govorila o značaju cijepljenja.

Osamdesetsedmogodišnja stručnjakinja koja je sa svojim timom napravila svjetski poduhvat izoliravši virus velikih boginja, kaže nam da se tokom decenija rada sa najopasnijim virusima nije zarazila, ali tokom ove pandemije - jeste.

"Još pijem lijekove. Imam neke male posljedice, nadam se da će prestati. Naime, malo teže hodam, iako hodam bez štapa. Tačnije, imam malu nesigurnost pri kretanju. Kažu da ima posljedica, da one traju i po mjesec dana. Nadam se da će nestati", govori nam čuvena virologinja.

Dakako, kako ističe, najvažnija stvar trenutno jesu - vakcine.

Naime, napominje ona, najvažnije je da vakcine mogu da suzbiju mutacije koronavirusa SARS-CoV-2.

Šta trebamo znati o vakcinama

"Da možemo vidjeti da mutirani virus staje u svojoj aktivnosti kod vakcinisanih. Ja sam zatečena s ovim karakteristikama ovog virusa", iskrena je dr. Gligić.

Pojašnjava da se mutacije mogu javljati na raznim mjestima u virusu.

"Bitne su one koje mijenjaju karakteristiku virusa. Na nevažnim mjestima, na RMK-u, mi ne i obilježavamo", ukazuje sagvornica portala Radiosarajevo.ba.

Bit će, poručuje ona, jako važno pratiti sve o vakcinama - saznati imunitet poslije vakcinacije, koliko traje, od koje vakcine, šta ko štiti, šta ne štiti.

Nadalje, ona još uvijek vjeruje da će virus ugušiti sam sebe...

"On ne može ostati na čovjeku, mora nestati. Ali kad?! U toj borbi za opstanak on neprestano mutira u smislu opstanka. Taman mislim evo mu repa, gotovo, on mutira pa se pojavi s gorim osobinama", ističe ova stručnjakinja koja je radila i doktorat iz oblasti virusologije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije