Doktor Puzić u penziji nakon 39 godina rada, a porodio je oko 20 hiljada beba

S. H.
Doktor Puzić u penziji nakon 39 godina rada, a porodio je oko 20 hiljada beba

Doktor Mirsad Puzić koji je radio kao ginekolog u Općoj bolnici "Abdulah Nakaš" u Sarajevu nedavno je otišao u penziju nakon 39 godina rada. U svojoj karijeri porodio je oko 20 hiljada beba, a u ovoj bolnici radio je 28 godina. Iako je opći hirurg, godinama prije penzije bavio se vođenjem fiziološke trudnoće do poroda i postnatalnog perioda.

Sarajevo uskoro dobija novo moderno porodilište

Opća bolnica je "Prijatelj beba": Moguć porođaj u vodi, ali i na stočiću

„Možda sam rekorder na Balkanu. Godišnje sam porađao hiljadu beba“, rekao je doktor Puzić u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

U razgovoru za naš portal pričao je o počecima svoje karijere, prvom porodu kojeg je obavio, radu za vrijeme opsade Sarajeva...

Kao mladi doktor otišao je 1978. godine u Libiju gdje je radio sa djecom.

„Tamo su djeca bila jako bolesna, imala problema sa probavom. Te libijske majke su samo vjerovale u inekcije. Dobiju terapiju, odu kući i vrate se sa istim problemima“, ispričao je doktor Puzić za Radiosarajevo.ba navodeći kako je vrlo osjetljiv na djecu.

U Libiji je, kako je ispričao, radio u lošim higijenskim uslovima, iako je tadašnji libijski lider nastojao da im obezbijedi sva potrebna sredstva za rad.

Kako je rekao, veoma je poštovao Gadafija. Iako se po kuloarima pričalo da je porodio Gadafijevu ženu, Puzić je demantirao tu priču rekavši kako je dok je bio u Libiji porodio suprugu libijskog ambasadora u BiH na samom početku rata u našoj državi, jer je tamo radio do 1991.

Nisam mogao da podnesem da djeca pate, pa sam odlučio da se bavim nečim drugim. Odlučio sam pomoći majkama da te fizičke i duševne bolove lakše podnesu, da se lakše porađaju – to je postalo moje životno opredjeljenje, rekao je Puzić za Radiosarajevo.ba navodeći kako nije bio svjestan da su u njemu njegova majka, koja je bila doktorica, i strina prepoznali doktora još dok je bio dijete.

„Kao mali sam volio secirati, volio medicinu i one su to vidjele. Tako je moja strina u meni prepoznala i doktora, a kasnije i ginekologa“, ispričao je Puzić ističući kako joj je danas zahvalan zbog toga što ga je usmjerila ka ovom pozivu.

Studirao je u Zagrebu, a kao student radio je praksu u kolima Hitne pomoći gdje je svašta proživio.

Prvi porod imao sam u kolima Hitne pomoći“, otkrio nam je Puzić rekavši kako je svašta proživio u svojoj dosadašnjoj karijeri.

Tokom rata je radio kao ratni hirurg i bio je jedan od osnivača porodilišta u Općoj bolnici koje tada nije postojalo.

„Radili smo u užasnim uslovima. Iz porodilišta koje je bilo poplavljeno i devastirano prebacili smo krevete i ostalu opremu u Vojnu bolnicu. Prvi krevet sam donio na leđima u bolnicu koja je bila granatirana“, prisjetio se Puzić za Radiosarajevo.ba tog maja 1992. godine kada je porodilište u toj bolnici počelo sa radom.

Puzić je komentirao i sve veći strah majki od prirodnog poroda.

„Nije to strah. Danas razni uslovi diktiraju manje rađanja i žene vjeruju da su to velike muke, imaju predrasude o porodu zbog priča o teškim porodima, zacjeljivanja rana poslije poroda, komplikacija. Vjeruju pričama na internetu, traže anestezije, carski rez. Nisu dobro informirane ni educirane i misle da kada bol dođe da neće moći podnijeti, misle da je lakše da idu na carski, a ni svjesne nisu opasnosti koje to nosi“, ispričao je Puzić.

„Trebaju imati svijest da je prirodni porod Bogom dan. Sve što uđe treba i izaći, u samo neko drugom obliku, to je sve formiranje jednog života“, rekao je Puzić.

Pitali smo doktora Puzića o akciji "Prekinimo šutnju" koja je prošle godine pokrenula žene u Bosni i Hercegovini da dijele svoja potresna svjedočanstva koja su doživjela u bolnicama tokom poroda ili abortusa, nesavjesnim doktorima, lošim uvjetima u našim bolnicama i slično.

Prekinimo šutnju: Potresna svjedočanstva bh. žena s poroda

Među brojnim potresnim svjedočanstvima bile su i one kako doktori bez pitanja pacijenticama daju drip.

„Sve su to pogrešne predstave. Drip su kapi koje se daju infuzijom, to su određeni lijekovi koji relaksiraju matericu, daju se spazmoanelgetici ci koji utječu na smanjivanju bolova kod jakih napona, da se daju utorotonici da se smanje bolovi kod kontrakcija. Mnoge žene nisu ni svjesne o čemu se radi, da ljekar izuzetno dobro poznaje fiziologiju poroda i morfologiju porođajnog kanala, materice koja će da dovede do poroda, prostor gdje se razvija plod“, pojasnio je Puzić dodajući kako kad plod sazrije, organizam majke plod predaje prirodi.

Uvijek je, kako kaže, bio opredijeljen za ono što je prirodno.

„Danas je popularno da ne dođe do komplikacija. Da ono što ide prirodno dobro se prepusti prirodi, a ono što ne ide – radi se operativna ginekološka intervencija uz pomoć kliješta ili nekih drugih metoda kako bi se porodilji pomoglo da rodi dijete. U slučaju da vidimo ili procijenimo da nešto ne ide kako treba, pristupa se najboljem mogućem načinu poroda“, pojasnio je.

Ponosan je što je tokom svoje karijere bio savjestan, volio svoj posao i pacijente.

Ne volim niko da pati, to je u mojoj prirodi. U samoj prirodi poroda je da budu bolni, ali sam nastojao pomoći, naveo je doktor objašnjavajući kako su nastojali da porodi prođu bez trauma kako bi se žene opet opredjeljivale za prirodni porod.

Kada je u pitanju zdravlje žena, doktor Puzić je preporučio da paze na sebe, da upoznaju svoje tijelo i građu, kao i da često idu na kontrole kod ginekologa kako bi spriječile mogućnosti raznoraznih oboljenja, a koja nisu vezana samo za trudnoću.

Bar jednom godišnje, pojasnio je doktor za Radiosarajevo.ba, žene bi trebale raditi kompletne testove poput pape i drugih.

„Čak i djeca. Imaju ginekolozi koji se bave djecom, djecom u pubertetu itd“, preporučio je doktor. „Svi ti životni periodi imaju svoju fiziologiju i spefični su za sebe, i svakom se treba posebno posvetiti.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije