Jovan Divjak: Bakir Izetbegović se trebao izviniti i za „Dobrovoljačku“

Radiosarajevo.ba
Jovan Divjak: Bakir Izetbegović se trebao izviniti i za „Dobrovoljačku“
Foto: Radiosarajevo.ba / Jovan Divjak

Nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine jučer naredilo ponovno otvaranje istrage u predmetu "Dobrovoljačka", penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak, koji je 2011. godine i sam uhapšen u  Beču na osnovu Interpolove potjernice koju je za njim raspisala Srbija, slaže se s ocjenama da se na ovaj slučaj treba staviti tačka pred domaćim pravosuđem.

Razgovarao: Faruk Vele

Tužilaštvo je donijelo odluku po svim izjavljenim žalbama u predmetu "Dobrovoljačka", kojom se naredba o obustavi istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 17. januara 2012. godine stavlja van snage u odnosu na pet osoba i naređuje ponovno otvaranje istrage. Inače, u ostalom dijelu žalbe su odbijene kao neosnovane u odnosu na devet osoba te je odbačena jedna žalba kao nedopuštena.

"Ovom odlukom je u potpunosti postupljeno po svim izjavljenim žalbama te je u potpunosti izvršena Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine", naveli su iz Tužilaštva BiH.

Mediji u entitetu RS su objavili da je Tužilaštvo BiH, navodno, naredilo ponovno otvaranje istrage protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hasana Efendića, Jusufa Pušine i Emira Švrakića, što zasad nije potvrđeno.

„Neka svako radi svoj posao. Oni koji su navedeni imaju dovoljno argumenata da dokažu da nisu niti nosioci, niti planeri zločina u „Doborovoljačkoj“. Da budu mirni, naravno, bez puno reakcija, bez puno kontakta sa štampom. Jer ni oni sami, a i ja da sam s njima, ne bi znao o čemu se radi. Nema ništa konkretno. Vi dobro znate, a i vaši čitaoci da je Hag prepustio taj slučaj Državnom tužilaštvu, da je Tužilaštvo BiH jednom već donijelo odluku“, kazao je Divjak za Radiosarajevo.ba.

Tužilaštvo BiH je u januaru 2012. godine donijelo odluku o obustavi istrage protiv Ejupa Ganića, Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jovana Divjaka, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića, jer je utvrđeno da u radnjama „navednih osumnjičenih nisu sadržana obilježja krivičnog djela“.

„Oštećeni nisu bili zadovoljni. Put je sada pred njima, svima onima na koje se sumnja - da dokažu da nisu krivci“, naveo je Divjak.

Na pitanje da li se ponovo dešava određeno razvodnjavanje slučaja, pa i manipulacije, Divjak se s tim nije složio.

„Ošećeni, a najviše su u ratu oštećeni Bošnjaci, muslimani, uvijek traže do kraja isitnu. Nikada neće biti zadovoljne naše majke Srebrenice, Kozarce, žrtava Tomašice. Tako i druga oštećena strana. Ljudi nad kojima je učinjen zločin u Dobrovoljačkoj ulici su oštećeni, i oni traže pravdu“, naglasio je.

Smatrao je da je ovaj slučaj morao biti riješen mnogo ranije.

Bakir Izetbegović (bivši presjedavajući Predsjedništva BiH i lider SDA) bio je gore na Kazanima i izvinio se. Trebao je da to uradi i u Doborovljačkoj. U Dobrovoljačkoj se desio zločin! Nije se desio pod upravom komande, niti vlasti, to su pojedinci bili. S tim pojedinicima je trebalo da se to uradi (procesuirati ih,op.a.) odmah kad se desilo, a ne 25 godina poslije“, zaključio je general Divjak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije