Delicious & Easy by: Arduanini recepti krčkaju se širom svijeta

S. H.
Delicious & Easy by: Arduanini recepti krčkaju se širom svijeta
Foto: Facebook / Arduana Pribinja

Među bespućima interneta već neko vrijeme ističe se jedan poseban gastro kutak za ljubitelje dobre hrane i slasnih zalogaja, iza kojeg stoji vrijedna supruga, majka i politička novinarka Al Jazeere Balkans Arduana Pribinja.

Slane, slasne, vegan i raw delicije sve su popularnije, a njeni recepti koje objavljuje na bosanskom i engleskom jeziku sa bloga Delicious & Easy by Arduana krčkaju se već širom svijeta, rekla je u razgovoru za Radiosarajevo.ba i sama Arduana. 

Kao i mnoge velike ljubavi i strasti, i Arduana ljubav prema kulinarstvu njeguje još od djetinstva. 

"U ratu, 1994. sam izgubila mamu. Bilo mi je 13 godina. Domaćinstvo je palo na mene. Znate kako je bilo u opkoljenom Sarajevu. Živjeli smo od humanitarne pomoći, makarona i Ikar konzervi. Istina, ja sam počela kuhati i ranije. Svi su voljeli moje kolače, spremala sam ih od desete godine. Ljubav prema kuhanju jednostavno je tu oduvijek", rekla je Arduana na početku našeg razgovora.

U kuhinji, kako nam je ispričala, najviše voli eksperimentirati.

"Nekada sam raspoložena za kinesku, nekada meksičku, nekada arapsku kuhinju. Uvijek sam, naravno, raspoložena za našu tradicionalnu, bosansku kuhinju. Ne bih mogla izdvojiti neku posebno. Jednostavno to ovisi o vremenu kojeg imam na raspolaganju i trenutnoj inspiraciji", ispričala nam je. 

Ideja da napravi blog nastala je sasvim spontano, nakon što su joj prijatelji neprestano tražili recepte za različita jela koja su probali kod nje.

"Pomislila sam kako bi bilo zgodno sve imati na jednom mjestu i tako se rodio blogić", rekla nam je Arduana navodeći kako su reakcije na blog sjajne.

"Na osnovu reakcija i poruka koje primam smijem reći da se recepti krčkaju praktično širom svijeta. Žene često šalju fotografije, zahvaljuju se ili traže dodatna pojašnjenja. Znate, kada u nešto krenete ne očekujući ništa i dobijete toliko ljubavi nazad onda cijela priča preraste u ozbiljan projekat. Mislim da to Delicious by Arduana sada jeste. Nastojim svima odgovoriti na poruke, upite, pohvale. Time im želim pokazati da i ja cijenim njihovo povjerenje. Ljudi osjete tu energiju i vjerujte, ona mi se vraća višestruko. Javlja se i dosta domaćih brendova, traže suradnju. Bez lažne skromnosti, blog Delicious and Easy by Arduana je privukao pažnju", rekla je Arduana za Radiosarajevo.ba.

Uz svakodnevno kuhanje, majčinstvo i zahtjevan novinarski posao, Arduana uspješno uspijeva uskladiti i sve druge porodične i privatne obaveze sa vođenjem bloga i suočava se sa izazovima vođenja društvene mreže. Pitali smo je kako joj to uspijeva.

Ah, teško. Moj posao je zahtjevan i traži dosta vremena i energije. Zvanično sam mama dvojici tinejdžera, pa trenutno prolazim kroz vrlo izazovan period. Moj dan počinje u 6 sati. Prije nego djecu ispratim u školu i odem na posao, napravim im ručak za taj dan. Nastojim izbjeći hranjenje van kuće. Djeca nekada požele brzu hranu, kao i sva djeca, pa jednom u dvadesetak dana izađemo van na ručak, ali uglavnom jedemo kući. To znači da kuham svaki dan, ispričala nam je Arduana navodeći kako nije jednostavno imati takav tempo.

"Zahtjevno je, traži dosta energije i samoodricanja, ali nastojim dati 110 posto sebe za one koji su mi najvažniji. Naravno, sve što kuham ne ide na blog. Na blog stavljam recepte koje smatram neobičnim, inspirativnim ili jednostavno praktičnim savjetom za zaposlene žene", rekla nam je Arduana navodeći kako za blog uglavnom kuha vikendom.

"Tada imam malo više vremena. Za dobru fotografiju također treba vremena. To je možda i najteži dio. Sve kuham i fotkam sama. Neka hrana je vrlo ukusna ali nije fotogenična. Takvi recepti često završe samo kao story – savjet. Uglavnom za recept koji ide na blog mi je potreban najveći dio dana. Jer priprema, dekoracija, fotografija, obrada, pa kasnije i pisanje recepta na dva jezika, zaista jesu pravi mali projekat", rekla je Arduana.

Kako u svojoj kuhinji nastoji da priprema zdrave obroke, a zbog sve češćih komentara kako je skupo danas hraniti se zdravo, pitali smo Arduanu je li zdrava ishrana danas skupa?

Jeste i nije. Zdrava hrana je prije svega uravnotežena, izbalansirana prehrana. Povrće i meso su osnov takvoj prehrani. Svi ih koristimo na dnevnoj bazi, pitanje je samo metode pripreme. Naprimjer, krompir kuhan i pržen nemaju istu nutritivnu vrijednost. Komad piletine možete pripremiti na grilu ili ga pohovati, razlika je ogromna. Dakle, stvar je naših prehrambenih navika i izbora. Mislim da se zdravo može hraniti bez mnogo novca, prokomentirala je Arduana.

Za ramazan uglavnom priprema tradicionalna bosanska jela, pa je tako bilo i ovog ramazana u njenoj kući.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Delicious & Easy By Arduana (@deliciousbyarduana) on

"Dolme, kolačiće, variva, pite. Zato na blogu za ramazan nije bilo mnogo novih objava. Vjerujem da svi imamo svoj način pripreme naših tradicionalnih recepata. Oni su u osnovi slični, s malim razlikama kojima su naše majke ili nane tim jelima dale svoj pečat. Ali za kolektivne iftare koje sam organizirala kući, uz naše poznate bosanske recepate, spremala sam i recepte drugih kuhinja, uglavnom istočnjačkih. Volim iznenaditi goste nečim što nemaju priliku probati, nečim drugačijim. Reakcije su uvijek pozitivne", rekla nam je Arduana. 

Bajramske trpeze, kako kaže, nema bez baklave.

"Uz nju ću ovaj Bajram spremiti cheesecake s voćem. Bamija će biti obavezno jedno od jela na meniju za bajramski ručak. Porodica i ovaj Bajram od mene očekuje moje domaće pečenje i neću ih razočarati. Preporučujem da za pečenje koristite teleći vrat. Potrebno ga je marinirati u začinima i maslinovom ulju. Koristim samo so i biber. Potom komade mesa kratko prepržim na puteru, prebacim u pekač, dodam grančice majčine dušice, poklopim i pečem na 180 stepeni celzijusa puna 3 i pol sata. Meso je tokom pečenja potrebno makar dva puta prevrnuti i preliti sokovima koje samo ispusti", preporučila je Arduana Pribinja za Radiosarajevo.ba navodeći kako je ovako pripremljeno jelo prekrasno i ukusnije od bilo kojeg pečenja koje možete naći u restoranima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije