Darko Tomašević, pokretač prvog međureligijskog studija za izgradnju mira

K. Silajdžija
Darko Tomašević, pokretač prvog međureligijskog studija za izgradnju mira
FOTO: Radiosarajevo.ba / Darko Tomašević, pokretač međureligijskog studija
Katolički bogoslovni fakultet i Fakultet islamskih nauka iz Sarajeva, te Pravoslavni bogoslovski fakultet u Foči zajedno su formirali novi master program "Međureligijski studij i izgradnja mira".

Magistarski program traje jednu akademsku godinu (60 ECTS), a njegov uspješan završetak donosi diplomu drugog stepena visoke školske spreme i zvanje magistar međureligijskih studija i izgradnje mira.

Tim povodom, dekan Katoličkog Bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Darko Tomašević, u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba, govori o novom master studiju, primjeni znanja, izgradnji mira i suživota.

Radiosarajevo.ba: Kako je došlo do realizacije utemeljenja novog master programa "Međureligijski studij i izgradnja mira"?

Tomašević: Ideja je krenula prije nešto više od dvije godine, kada je jedna delegacija iz SAD-a došla, a to je delagacija koja je došla posjetiti CRS (Catholic Relief Services). U neformalnom razgovoru s njima, spomenuli smo kako sarađujemo sa ostalim vjerama i nacijama, te kako sam na profesor na fakultetu. Rekao sam im da smo sarađivali i prije, čak i preko razmjene studenata. Pojedini studenti sa FIN-a su kod nas studirali i dolazili. Profesori su dolazili na razne tribine, predavanja, ta naša saradnja između Katoličkog bogoslovnog fakulteta, i FIN-a, bila je i prije ove naše sadašnje službene saradnje bile itekako razvijena. Na tom tragu, željeli smo izgraditi saradnju na akademskoj razini. Predstavnici CRS-a su mi kazali da imaju nekih programa mirovnih studija koji su u svijetu popularni. Tako se rodila ideja da krenemo u razgovore, te da pokrenemo Međureligijski studij i izgradnja mira.

Radiosarajevo.ba: Koja bi bila suština novog međureligijskog studija?

Tomašević: Jedna od specifičnosti ovog studija je činjenica da će prvi put dva univerziteta iz Republike Srpske i Federacije BiH jedan zajednički master program. Ovo nije jedini mirovni studij, koji se pokreće, ima ih na stotine u raznim područjima. Mi smo htjeli pokrenuti studij iz vjerske perspektive. Želimo vidjeti koliko možemo na naučnom području doprinijeti razvoju mira, saradnje, pomirenja i napretka i bolje budućnosti u BiH. Sretna okolnost je bila u tome, što smo dekan FIN-a Zuhdija Hasanović i dekan PBF-a u Foči Darko Đogo i ja bili prijatelji i od ranije se poznavali. Nas trojica smo na sastnku vidjeli da dijelimo isto mišljenje i krenuli smo u pripremu i realizaciju. Jedna delegacija otišla je u SAD, da vide iskustva tamošnjih studija, koja područja treba obrađivati.

Radiosarajevo.ba: Da li upis još traje i kakvi su uvjeti za prijem?

Tomašević: Upis još nije završen, i dalje je otvoren. Na web stranicama sva tri fakulteta je otvoren konkurs za upis studenata. Želim naglasiti da se ovdje ne radi samo o studentima koji su završili teologiju. Ovo je studij koji je otvoren za sve studente, za studente društvenih i humanističkih znanosti. Želimo kroz jedan vjerski pristup, raditi na izgradnji mira. Uvjet je master, odnosno četverogodišnji studij. Mogu ga studirati primjerice novinari, za ljude koji rade u raznim nevladinim organizacijama na promociji pomirenja i razvoju mira. Predavanja će biti četvrtkom, petkom i subotom. Tako smo ciljano napravili, da oni koji rade radnim damima, mogu doći na predavanja krajem sedmice. Predavanja su na tri fakulteta. Svaki fakultet ima svoj modul - katolička, islamska i pravoslavna perspektiva. Radi se o predmetima koji su povezani sa mirom. Iz katoličke perspektive, nekoliko predmeta, što Biblija govori o ratu, o miru, o pomirenju. Koji su drugi neki korikulumi, koji je socijalni nauk crkve, što službeno učiteljstvo danas u crkvi govori o službenim dokumentima crkve. Sljedeći predmet je pitanje morala, moralnog djelovanja, kako se čovjek iz katoličke perspektive treba ponašati u ratnim situacijama. Najveći dio profesora je sa teoloških fakulteta, ali imamo profesora koji su eksperti za mirovina područja. Jedan od profesora je Nezruk Ćurak koji se time bavi, Zilka Spahić-Šiljak bit će također jedna od predavačica. Imat ćemo jednog predavača iz SAD-a koji je ekspert u mirovnim studijama. Pokriva to jedno mirovno područje, time što se bavi. Postoji jedan modul, gdje će studenti imati priliku ići na mjesta ili u institucije, gdje se mirovne studije u praksi ostvaruju.

Radiosarajevo.ba: Da li će i strani studenti moći studirati ovaj smjer?

Tomašević: Studenti iz stranih zemalja moći će doći u BiH i studirati ovaj smjer. Ovo je tek početak. Nismo sve kompletno razvili. Svakako nam je ideja da ponudimo neku vrstu ljetne škole, gdje bi studenti možda u jednom intezivnom vremenu završiti ovaj mirovni studij. Cilj nam je dovoditi profesore koji su etablirani, vrhunski u svojim područjima, da i na taj način daju doprinos ovom master studiju.

Radiosarajevo: U BiH koegzistira više različitih religija. Da li je upravo zbog toga BiH pogodno tlo za nastanak jednog ovakvog studija izgradnje mira?

Tomašević: Upravo. To je i bio cilj. Vodili smo se takvom ideju da je BiH pogodno tlo za ovakav smjer, jer je multinacionalna i višereligijska zemlja. Mi smo ovdje doista povijesno upućeni jedni na druge. Imamo kapacitete i mogućnosti da ponudimo da domaći i strani studenti osvjedoče kako suživot raznih nacija i religija može opstati i koliko taj suživot doprinosi miru i pomirenju, odnosno nadvladavanju svih onih sukoba koji su se zbili. Uvijek se kaže da je Sarajevo europski Jeruzalem, gdje različite religije žive zajedno. Mislimo da kroz taj način privlačenja stranih studenata da dođu ovdje u Sarajevo i da vide, što to znači, kako se živi i kako se ovdje djeluje.

Radiosarajevo.ba: Da li je ideja osnivanja zajedničkog master studija podržana od međunarodne zajednice i stranih ambasada?

Tomašević: Mi smo, prije svega, uspjeli finansijski pokriti sa CRS-om troškove studija. Želimo da studenti koji upišu ovaj studij da dobiju stipendije za njega. Planirali smo početkom 9. mjeseca imati jednu donatorsku večeru sa raznim ambasadama, sa organizacijama. Nismo uspjeli pa ćemo pokušati ponovo organizirati u 10. mjesecu. Imamo pozitivnih feedbackova. Vrlo vjerovatno ćemo do toga doći. Budući da se radi o ozbiljnom studiju, ne želimo unaprijed nešto garantirati i govoriti. U nekoliko idućih dana naći ćemo načina i odlučit ćemo na koji ćemo način, stupiti konkretno sa raznim međunarodnim institucijama, da pripomognu prije svega stipendiranje studenata, koji upišu ovaj studij.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije