Darko Rundek za Radiosarajevo.ba: Uvijek je lijepo svirati u SARTR-u

Radiosarajevo.ba
Darko Rundek za Radiosarajevo.ba: Uvijek je lijepo svirati u SARTR-u
/ FOTO: Arhiv

Uvijek se rado vraćam u prostor Sarajevskog ratnog teatra. Još iz vremena dok je tu bio CDA, sada nekako i više, priznao je Darko Rundek na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba.

A u omiljenom prostoru s Cul-de-Sac, Rundek će svirati u nedjelju 22. februara. Bit će to povratak u Sarajevo, neka vrsta uvertire pred promociju novog materijala koji Rundek Cargo Trio marljivo sprema snimajući na Braču. Upravo tamo, pronašli smo dragog gosta.

Koncert Cul-de-Saca: Orkestar za ubrzanu evoluciju u SARTR-u 22. februara

Podsjetili smo se našeg posljednjeg razgovora prije tačno godinu dana. Gostovao je tada Rundek u Sarajevu. Bilo je to vrijeme februarskih protesta u Bosni i Hercegovini.

''Koncert grupe Cul-de-Sac čiji je nadimak Orkestar za ubrzanu evoluciju. Ta grupa nastala je u Zagrebu. Nisam je osnovao ja, samo sam joj se priključio. Bila mi je privlačna mogućnost da se muzika stvara u trenutku, da se improvizira. Uz Haustor, svirao sam kao i basist u tom bendu. Postava se često mijenjala, odlazio sam i ja, vraćao se. Bio je otvoren prostor za igranje s muzikom.''

''Nisu pomogli protesti? Uvijek treba protestirati kada nešto nije dobro, zato sam i podržavao. Žao mi je što se ništa nije promijenilo. Trenutno boravim na Braču, snimamo novi album. Brač u februaru? Lijep, bistro je, zrak je fin, preko dana sve podsjeća na proljeće'', pričao je naš sagovornik.

Rundek je dodao da mjesto gdje ekipa radi nije toliko važno. No, priznao je da vremenske prilike na otoku pozitivno utječu na dinamiku rada i raspoloženje.

''Na otoku je dobro, dobro nam je raditi, lijepo je u malom selu. Sigurno ćemo promociju raditi i u Sarajevu. Čini mi se da je album već skoro gotov. Zove se Mostovi, nosi naziv po jednoj lijepo pjesmi. Sviđa mi se ideja premošćivanja onoga što nas dijeli. Album nosi neku borbenost, možda baš zbog tih protesta prošle godine.''

Koncert se realizira u sklopu programa Festivala Sarajevska zima 2015. uz podršku ART LAB i Sarajevskog ratnog teatra.

Cul-de-Sac, impro džez eksperimentalni muzički sastav nastao je 1986. u Zagrebu, u desetljeću koje je mnogo toga promijenilo u hrvatskoj muzici i donijelo mnoštvo novih bendova, projekata i suradnji. Ovo je bio prvi jugoslavenski impro band, a osnovali su ga muzičari Dragan Pajić – Pajo (el. gitara) i Damir Prica Kafka - Capri (saksofon). U prvoj postavi svirali su, osim Paje i Caprija, Predrag Dubravčić - bubnjevi i Nino Markovac – bass, a prve svirke događale su se uglavnom spontano, u legendarnom zagrebačkom prolazu Oktogon, i u drugim prolazima, kao i na gradskim ulicama. Godine 1987. bendu se pridružuje Mario Barišin na basu, a 1989. Darko Rundek.

S bandom surađuju i vizuelni umjetnici - Nicole Hewitt, kao autorica postera i covera za kasete i Nikola Vincelj Jinks - projekcije autorskih slideova, autor postera i covera za kasete i omota za prvu kasetu.

Cijena ulaznice iznosi 15 KM i može se kupiti na blagajni SARTR-a svaki radni dan od 10 do 16 sati, a na dan koncerta od 20 do 22 sata.

Poslušajte kompletan razgovor s Darkom Rundekom u programu Radija Sarajevo.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije