Darko Rundek za Radiosarajevo.ba: Apokalypso je bio moje oslobođenje

Elvis J. Kurtović
Darko Rundek za Radiosarajevo.ba: Apokalypso je bio moje oslobođenje
U okviru turneje "Apocalypso Now" koja je pokrenuta u čast 20 godina od objave albuma "Apokalipso" u Dom Mladih, u subotu 10. februara 2018., dolazi Darko Rundek sa svojim osmočlanim sastavom.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba, Rundek kaže da je sve počelo s izdavanjem albuma Apokalipso, za 20. rođendan albuma.

"To je bila ideja Dancing Beara, disko kuće koja je naslijedila snimke od prvobitnog izdavača Jabukatona. Interesantno je kako je bilo puno posla da se stari albumi Haustora, koji su bili na vinilu, izdaju kao CD, a sada se albumi koji su bili izdati na CD-ima objavljuju kao vinili! Izgleda da vinili postaju sve aktuelniji, i u mom sadašnjem izdavaču Menartu kažu da trenutno prodaju više vinila nego CD-a", s osmijehom konstatuje Rundek.

"Prvi koncert Apokalipso Now turneje bio je u Beogradu, na Tašmajdanu prošle godine i stvarno je bio veliki i dirljiv koncert", prisjeća se ovaj slavni kantautor i ne skriva da je Sarajlija Dušan Duco Vranić, mnogo važan član benda.

darko_rundek_intervju_sarajevo_2_februar_2018_RSA13.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

"Duco uz Isabel (violinistica Rundek Cargo Tria, op.a.) predstavlja kontinuitet saradnje još od 2000-ih godina. Razmišljali smo da li da skupimo originalne muzičare koje su prije 20 godina snimili Apokalipso ili da idemo onim putem kojim je taj album i nastao - naći ljude koji će u ovom trenutku nešto reći pa ssmo se odlučili za nove muzičare koji će taj album reinterpretirati",  priznaje Rundek.

O tome šta, gledajući sa ove distance, za njega znači album Apokalipso, Rundek kaže: 

darko_rundek_intervju_sarajevo_2_februar_2018_RSA11.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

"Pa on je za mene predstavljao neku vrstu 'oslobođenja' od Haustora koji je s jedne strane bio inspirativan okvir, a s druge nakon određenog vremena postao preuzak. Tu sam se ja pustio s lanca'", kroz smijeh kaže Rundek.

Saznali smo i da će pjesme Apokalipsa biti otprilike četvrtina koncerta u Sarajevu, koji će biti održan u subotu 10. februara 2018. u sarajevskom Domu mladih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije