Danas je 21 godina od smrti Mustafe Hajrulahovića Talijana

Radiosarajevo.ba
Danas je 21 godina od smrti Mustafe Hajrulahovića Talijana
Otišao je u Njemačku, majci u posjetu i na operaciju vena koje su mu dugo stvarale probleme.

Tog 8. marta 1998. godine najtužnija vijest iz Hamburga stigla je u sarajevski dom Hajrulahovića.

Mustafa je imao infarkt. Nije preživio. Omiljeni sarajevski ratni komandant i heroj odbrane grada i Bosne i Hercegovine imao je samo 41 godinu kada nas je napustio.

Talijan je bio član Patriotske lige, branilac grada Sarajeva i prije prvih agresorskih barikada. Bio je prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH, general Armije RBiH.

Istinska legenda ostat će u sjećanju mnogih branilaca Sarajeva i BiH, kada je u tenisicama i majici kratkih rukava organizirao patriote Sarajeva po ulicama i kvartovima da se suprotstave agresoru na BiH, podsjećala je Patria. To je mogao samo čovjek, koji je srcem volio BiH i koji nije štedio sebe. Bio je omiljen među borcima, s njima je proveo najveći dio vremena na prvim linijama.

Mustafa Hajrulahović Talijan rođen je u Banjoj Luci 22. januara 1957. godine, gdje je završio srednju školu. Nakon završetka Mornaričke vojne akademije u Splitu s odličnim ocjenama, završava školu za pomorskog diverzanta, postaje stručnjak za diverzije na moru i kopnu.

Kao najbolji među diverzantima postaje komandant odreda, pa zatim i diviziona. Nastavlja stručno obrazovanje, uči italijanski jezik i odlazi na školovanje u Italiju.

Nešto kasnije, postaje kapetan korvete. Rat u Sloveniji zatiče ga na službi u Splitu gdje je živio s porodicom. Ratovi koje je povela JNA definitivno ga okreću od toga poziva i Mustafa dolazi u Sarajevo.

Te 1991. godine u haustorima, podrumima i na sijelima rađala se Patriotska liga. Jednu od glavnih uloga tada je imao Mustafa. Bio je jedan od rijetkih vojnih stratega koji su u to vrijeme bili itekako svjesni zla koje se sprema našoj domovini.

Svoje znanje i bogato iskustvo prenosio je mladima. Želja mu je bila da ih obuči kako ne bi nespremni dočekali vojnu silu kakva je tada bila JNA. A on je odlično znao s kakvim se neprijateljem treba sukobiti. Nijednog trenutka se nije štedio kako bi zaštitio svoje Bosance i Hercegovce od agresora.

Bio je prvi ratni komandant 1. korpusa AR BiH, general Armije RBiH.

Danas jedan međunarodni bokserski turnir u Sarajevu nosi njegovo ime.

Bio je omiljen među Sarajlijama, među vojnicima. Našeg Talijana jednostavno bilo je nemoguće ne voljeti. Dao je ovome gradu i ovoj zemlji sve što je mogao.

Sretan je bio kada se završio rat. Ali... kratko je uživao u blagodatima slobode. Samo dvije godine poslije smrt je bila brža.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije