Dan u kojem je Sarajevo slavilo 24 sata: Volimo Jureka više od bureka

A. Sokolović
Dan u kojem je Sarajevo slavilo 24 sata: Volimo Jureka više od bureka
PrtScr / Jure Franko na dodjeli medalje na Skenderiji 14. februara 1984. godine

Vjerujemo da nema Bosanca i Hercegovca kojem na spomen 14. februara kroz glavu ne prođe samo jedno ime i prezime – Jure Franko.  

Prošlo je 35 godina: Sjećanje na olimpijsku bajku iz Sarajeva i 1984. godinu

Proći će još mnogo februara, a dok je Sarajeva i „Sarajevskih zima“ prisjećat ćemo se i prepričavati priče o tom olimpijskom 14. februaru 1984. godine.

Slavlje duboko u noć

Tog dana, prije 35 godina, Sarajevo je bilo prelijepo, slavilo se duboko u noć. Tada jugoslovenski skijaš Jure Franko na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu u veleslalomu osvojio je srebrenu medalju. Prvu u historiji.

Sa Frankom smo se proteklih godina, posebno ovih februarskih dana, često u Sarajevu viđali i evocirali uspomene iz '84.

“U Sarajevu sam ponovo rođen. To moje novo rođenje je bilo 14. februara kada sam osvojio srebrenu medalju. Moram, po ko zna koji put ponoviti, da je ta medalja naša zajednička. Mada je Jugoslavija govorila da je njihova, moja Slovenija da je naša, ona je i vaša, svih građana Bosne i Hercegovine”, govorio je legendarni Jure Franko.

Jure je bio četvrti nakon prve utrke koja je održana na Bjelašnici. Drugu vožnju je odvezao u najboljem vremenu, dovoljno za drugo mjesto (Max Julen mu je pobjegao 60 stotinki, op.a.) i srebrenu medalju. Bjelašnica je bila na nogama, a povratak prema gradu sa zastava na automobilima i sirenama po cijelom gradu su samo jedan dio ove lijepe historije. 

Sarajevo je tog 14. februara bilo u transu, a poseban spektakl je bio na dodjeli medalja ispred KSC Skenderija.  U legendu je tada i ušao transparent koji se tada pojavio: „Volimo Jureka, više od Bureka“. 

Zenit Đozić iz Nadrealista je komentirao kako je nastao poznati slogan s Olimpijade u Sarajevu.

"Već imamo veliki čaršaf, četku, polikolora i prvi dio slogana „Volimo Jureka....“ . Montirali smo se kod Neleta u njegovoj sobi, ja sam raširio čaršaf na pod i...fali nam samo drugi dio slogana...", pričao je Zenit.
 
"Mora biti nešto što jako volimo, pa ko mi volimo Jureta više nego to...kontaš.. Hajde malo požuri, nećemo stići na autobus... Nešto kao, zlato, srebro... J... te autobus,  ja još nemam čizme,  kako ću polubos na minuse. Bolje su bili obučeni oni što su se smrzli na Igmanskom maršu", govorio je član Nadrealista. 
 
Jure Franko: Volimo Jureka više od bureka  - undefined
 
U tom trenutku se javila Neletova (Karajlić, op. a.) mama iz kuhinje. Upravo je razvijala pitu.
 
"Da stavite bureka. Volimo Juru više nego bureka? Hej...Volimo Jureka vise od bureka!!! Može, može,  pišem...", dodao je Zenit. 
 
Franko se sjeća kako je sve proteklo nakon što je osvojio drugo mjesto i transparenta koji ga je dočekao na platou Skenderije.
 
„Otišli smo prvo u Olimpijsko selo, da se presvučemo, ručamo. Dodjela medalja bila je navečer. Na platou Skenderije ludnica, cijeli grad je došao da zajedno slavimo. Tada sam i vidio transparent: Volimo Jureka više od bureka! Više se ne sjećam gdje smo proslavili medalju“, pričao nam je Franko, koji je u februaru 2014. zvanično postao ambasador SOS Dječijih sela u Bosni i Hercegovini. 

Karijeru je Jure okončao već u narednoj sezoni, kada je imao samo 23 godine. Narednih 25 godina živio je u Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu. Nikada nije radio kao skijaški trener, a okušao se i kao - novinar.

Bez „Dežele“ nije mogao. Vuklo ga je srce kući i vratio se u Sloveniju i sada sa suprugom Simonom radim mjuzikle. Simona je glumica i pjevačica, a Jure producent

Njegovo dvoje djece, 14-godišnja Maja i 17-godišnji Ajden, iako imaju talenta za sport, odlučili su se posvetiti umjetnosti i muzici.

Više voli ćevape od bureka

Frankov uspjeh ni danas se ne zaboravlja u olimpijskom Sarajevu, pa tako je i  planina Trebević sredinom prošle godine postala bogatija za planinarski dom koji nosi njegovo ime - Jure Franko.

Iako za sebe kaže da više voli ćevape od bureka, u Sarajevo se uvijek vraća s posebnom ljubavlju prema ovom gradu.

„Život dijelim na onaj prije i onaj poslije Sarajeva '84. Sve ostalo će ostati historija koje se svi rado sjećamo“, kazao je Jure.

I hoćemo...

Tekst je arhivski. Ponovo ga objavljujemo povodom 36 godina od kada je Jure Franko osvojio srebrenu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu za bivšu Jugoslaviju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije