Dan kada nas je napustio Benjamin Filipović, višestruko nagrađivan režiser

Anadolija
Dan kada nas je napustio Benjamin Filipović, višestruko nagrađivan režiser

Danas je 13. godišnjica smrti bosanskohercegovačkog režisera i profesora na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti Benjamina Filipovića.

Filipović diplomirao je filmsku režiju na 'FAMU' u Pragu. Sa svojim diplomskim filmom Plus, minus jedan osvojio je Specijalnu nagradu žirija na studenskom takmičenju u Karlovim Varima.

Prvi dugometražni film Praznik u Sarajevu režirao je 1991. godine, za koji je Filipović dobio brojne nagrade u zemlji i inostranstvu, a proglašen je jednim od deset najgledanijih filmova u Bosni i Hercegovini.

Režirao je i jednu od najgledanijih televizijskih serija Top listu nadrealista. Tokom rata režirao je film Mizaldo - kraj teatra koji je premijerno prikazan 1994. godine na filmskom festivalu u Berlinu. 1997. godine sa filmom Super dobra ideja osvojio je nagradu za najbolji kratki film na festivalu u Barceloni. Treći dugometražn film Dobro uštimani mrtvaci režirao je 2005.

Benjamin Filipović bio je predsjednik Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine, član Europske filmske akademije (EFA) i Udruženja filmskih i televizijskih reditelja Njemačke.

Umro je u noći 20. jula 2006. godine od srčanog napada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije