Dan kada je Srđan Aleksić izvršio ljudsku dužnost

Radiosarajevo.ba
Dan kada je Srđan Aleksić izvršio ljudsku dužnost
Foto: Arhiv / Srđan Aleksić

Navršava se 27. godišnjica hrabrog čina Srđana Aleksića kojeg moramo zauvijek pamtiti.

Srđan je spasio život svom sugrađaninu Alenu Glavoviću.

Pripadnici Vojske RS-a su 21. januara legitimisali stnaovništvo na trebinjskoj pijaci. Nakon što su ustanovili da je jedan od legitimisanih Glavović, počeli su ga fizički maltretirati. Srđan je priskočio u pomoć Alenu. Potom su četvorica vojnika kundacima isprebijali Srđana.

Uslijed zadobijenih povreda, pao je u komu. Preminuo je 27. januara 1993. godine.

Srđanov otac Rade je u čitulji napisao: Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost.

srdjan_aleksic_2018_AA_018.jpg - undefined

Foto: Anadolija: Grob Srđana Aleksića

Jedan od napadača na Srđana je poginuo tokom rata dok su ostali osuđeni na 28 mjeseci zatvora.

Srđan Aleksić je rođen u Trebinju. Otac Rade je bio košarkaški trener. Majka mu je rano umrla, a brat poginuo u udesu motornim zmajem, iznad Petrovog polja, u blizini Trebinja.

Amaterski se bavio glumom za što je dobio i više nagrada. Nastavio je glumiti i tokom rata, u predstavi San ratne noći.

Alen Glavović danas živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje djece. Svake godine posjeti Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca.

Jedna ulica u Sarajevu je petnaest godina nakon Srđanove smrti nazvana "ulica Srđana Aleksića". U obrazloženju je navedeno:

"Bez ljudi kao što je Srđan Aleksić i njihovih herojskih djela, čovjek bi izgubio nadu u ljudskost, a bez nje naš život ne bi imao smisla".

Prolaz u Zmaj-Jovinoj ulici u Novom Sadu u Srbiji, nazvan je po Srđanu i tu je postavljena spomen-ploča, kao i u Pančevu.

U Beogradu je otvorena ploča sa nazivom ulice Srđana Aleksića, bivše Ivana Ribara.

Novinarsku nagradu 'Srđan Aleksić' ustanovili su 2010. godine nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banja Luka, Fondacija Cure iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara RS, a nagrada je 2013. godine postala dijelom Mreže za izgradnju mira Bosne i Hercegovine.

Novinarska nagrada 'Srđan Aleksić' dodjeljuje se za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginaliziranim i ranjivim grupama u bosanskohercegovačkom društvu, kao i za razvoj društveno odgovornog novinarstva, a u sklopu USAID-ovog projekta 'PRO Budućnost'.

Ovu je nagradu 2012. dobio i Radiosarajevo.ba za svoj projekat Manjine.ba.

Godine 2007. Radio-televizija Srbije snima i emitira dokumentarni film Srđo o Srđanu Aleksiću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije