Čović od danas umjesto Izetbegovića na čelu Doma naroda Parlamenta BiH

Fena
Čović od danas umjesto Izetbegovića na čelu Doma naroda Parlamenta BiH
Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović i Dragan Čović

Dragan Čović je od danas predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.

U narednih osam mjeseci, prema načelu redovite rotacije, funkciju prvog zamjenika obavljat će Nikola Špirić, a drugi zamjenik predsjedavajućeg bit će dosadašnji čelnik Bakir Izetbegović.

Čović, koji je i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH jučer je u razgovoru za Fenu najavio da će narednih dana pokušati napraviti jednu novu dinamiku s članovima kolegija Doma naroda, Izetbegovićem i Špirićem, ali i s Miloradom Dodikom, kako bi stvorili mogućnost za uspostavu izvršne, a time i završetak uspostave zakonodavne vlasti na državnom nivou.

"Ako bismo uspjeli to uraditi u narednih petnaestak dana, smatram da bi to bio značajan iskorak, jer smo se predugo nadmudrivali i jačali nepovjerenje. Krajnje je vrijeme da okrenemo list i pošaljemo poruku iz Bosne i Hercegovine svima u Europskoj uniji koji danas drugačije gledaju jugoistočnu Europu da i s nama računaju kada ubuduće budu donosili odluke", izjavio je Čović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije