Čika Jovo Divjak: Spomenik ženi Sarajeva je moja životna misija

Radiosarajevo.ba
Čika Jovo Divjak: Spomenik ženi Sarajeva je moja životna misija

"Armija je odbranila Sarajevo, međutim žene su spasile grad. Sve što se dešavalo u opkoljenom gradu bilo je vezano za žene. Od poslova u kućama u kojima se ni od čega kuhalo i spremalo, do toga da je bezbroj žena radilo u bolnicama, apotekama, sredstvima informisanja, pozorištima. Svuda su bile žene, majke. Najvažnije je to da je mnogo žena izgubilo svoju djecu, ali su se ipak odlučile da ih ponovo rađaju. To je najveća hrabrost sarajevskih žena", kaže Jovo Divjak, ratni general Armije Bosne i Hercegovine. 

Razgovor s generalom Divjakom, popularnim čika Jovom, vodimo nakon što je odbor za Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva objavio da se on nalazi među laureatima prestižnog priznanja za 2016. godinu, zajedno sa svojim Udruženjem Obrazovanje gradi BiH. Bit će im dodijeljena kolektivna nagrada.   

Priča o hrabroj Halidi

"Jednog ratnog juna sam obilazio Sedrenik. Prolazeći 'na 192' pitali su me da li sam čuo da je jedna granata dan ranije na tom mjestu ubila troje djece i jednog vojnika. Pitali su me da li ću izraziti saučešće i ja sam ušao u podrumske prostorije. Plač, dim, kafa se kuva... Ide Halida Bojadžić prema meni i kaže: 'Evo, došao naš komandant'. Devetog juna u 12.45, granata je eksplodirala u dvorištu. Njena dva sina, jedan četrnaest, drugi sedamnaest godina i rodica, na licu mjesta su poginuli. Rasparčani... Postali smo prijatelji. Kad smo se vidjeli 1994. pitao sam je: 'Halida, što ne rodiš?', a ona će meni: 'Dedo, ja sam stara'. A 1995. godine mi kaže da je u drugom stanju i pita me hoću li da budem kum", prisjeća se čika Jovo u razgovoru za Radiosarajevo.ba

"Taj dječak sada je završio prvu godinu na Pravnom fakultetu, s ocjenom 8.40. Svakom strancu koji mi dođe ja govorim o toj porodici koja simbolizira Bosnu koja je stradala, ali Bosnu koja u sebi pronalazi snage da ide dalje", naglašava Jovo Divjak.  

To je razlog što Jovan Divjak već tri godine razmišlja da je potrebno podići spomenik ženi Sarajeva. 

Inicijativa je, kako kaže, na dobrom putu. Dobiven je prostor na području općine Stari Grad, plato kod Latinske ćuprije. Uslijedila je podrška od Državne komisije koja je potvrdila da je prostor adekvatan, a sada bi trebao da se raspiše konkurs za idejno rješenje.

Tri stvari koje Jovan Divjak želi uraditi za života

"Postoje tri stvari koje želim da uradim za života, otkriva nam čika Jovo. Prva je ovaj spomenik ženi Sarajeva. Druga je da završim svoj ratni dnevnik koji pišem već 22 godine i nikako da ga završim. A treća stvar je da ću živjeti još tačno 2.706 dana - još osam godina."

Pitamo ga - u čemu je tajna te brojke, a naš sugovornik odgovara da mu je prilikom jednog putovanja jedna Meksikanka gledala u dlan i predskazala koliko će živjeti, te od tada svaki dan bilježi i računa koliko mu je još ostalo. 

Na kraju, pitamo čika Jovu šta mu sada, 22 godine nakon osnivanja Udruženja Obrazovanje gradi BiH, znači dobivanje kolektivne Šestoaprilske nagrade. 

"To bi trebalo da znači priznanje svakom od vas koji ste nas podržavali. Vama koji nas pratite, donatorima koji daju svoje priloge, djeci koja nam se vraćaju kao formirani ljudi. Razmišljali smo ko bi trebao da primi priznanje i rekli da bi bilo najbolje da to bude neko od roditelja ili djece, ne bih volio da to budem ja", zaključuje general Divjak, ratni komandant i dobra duša grada Sarajeva.  

Jovo Divjak slavi svoj 79. rođendan na dan objavljivanja ovog teksta, 11. marta. Želimo mu još mnogo godina! 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije