Cijenjeni Inarritu dobit će počasnu nagradu Srce Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Cijenjeni Inarritu dobit će počasnu nagradu Srce Sarajeva
Foto: SFF / Alejandro G. Iñárritu

Meksički reditelj, producent i scenarist Alejandro G. Iñárritu je jedan od najcjenjenijih filmskih stvaralaca koji danas rade, poznat po pričanju dirljivih i međunarodnih priča o ljudskom stanju.

Dobitnik dvije uzastopne nagrade za najbolju režiju za svoje filmove "The Revenant" i "Birdman" dobit će počasnu nagradu Srce Sarajeva na 25. godišnjem Sarajevo Film Festivalu. Nagrada Počasno srce Sarajeva bit će dodijeljena kao priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

„Veliko nam je zadovoljstvo da častimo ovog istaknutog autora koji stalno pomiče granice pretvarajući svoju jedinstvenu umjetničku viziju u nepredvidive i izvanredne filmove. Njegove filmove karakterizira karakterističan stil i tempo, a oni očaravaju i oduševljavaju publiku i filmske kritičare širom svijeta. Drago nam je što ćemo imati priliku da ga dočekamo na 25. Sarajevo Film Festivalu i poklonimo mu počasnu nagradu Srce Sarajeva za njegov ogroman doprinos filmskoj umjetnosti bezvremenskim, nagrađivanim klasicima koje pravi tokom cijele karijere“, kaže direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Alejandro G. Iñárritu debitirao je kao reditelj u Cannes Semaine de la Critique 2000. godine i bio nominiran za nagradu za filmsku akademiju Amores Perros. Njegovi sljedeći krediti uključuju 21 gram, Babel, koji je osvojio sedam nominacija za Oskara i osvojio nagradu za najbolju režiju na Festivalu u Cannesu 2006; i Biutiful, predstavljen u konkurenciji 2010. u Cannesu.

Postao je prvi meksički filmski režiser koji je nominovan za režisera ili producenta u historiji Akademije i prvi meksički reditelj koji je dobio nagradu za najbolji film u Kanu. Iñárritu je ponio kući i nagradu za najbolju režiju, najbolju sliku i najbolji originalni scenarij na 87. nagradi Akademije za Birdman. Sledeće godine, Iñárritu je osvojio drugu uzastopnu nagradu za najbolju režiju za Revenant. Osim toga, Iñárritu je kreirao VR instalaciju CARNE Y ARENA (Virtually Present, Physically Invisible), koja je prikazana na Festivalu u Cannesu 2017. kao prvi VR projekt ikada uključen u Službenu selekciju, i osvojio je Iñárrituu svoju petu Oskarsku nagradu, specijalni Oskar. njemu od strane Upravnog odbora. Nedavno je reditelj, pisac i producent, koji je nagrađen Akademijom, postao prvi latinoamerički režiser koji je predvodio žiri festivala u Cannesu 2019. godine.

Tokom 25. Sarajevo Film Festivala, Iñárritu će održati Masterclass, a Festival će organizirati posebnu projekciju svog filma Birdman ili The Unexpected Virtue of Ignorance.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije