Čedo Jovanović: Ako Karadžićeva elita ne prihvati poraz, budućnosti nema

Erdin Halimić
Čedo Jovanović: Ako Karadžićeva elita ne prihvati poraz, budućnosti nema
FOTO: Fena / Čedomir Jovanović

Srbijanski političar, predsjednik Liberalno-demokratske partije Srbije Čedomir Jovanović u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba govori o odnosima u region, konačoj presudi Radovanu Karadžiću, ali i postrojavanju četnika u Višegradu i napadima na povratnike.

Na početku našeg razgovora, Jovanović kaže da odnosi u regionu danas su komplikovaniji u onoj meri u kojoj su vlasti u zemljama bivše Jugoslavije nespremne da se suoče sa suštinskim problemima.

Jovanovic_cedomir.jpg - undefined

Foto: Twitter: Čedomir Jovanović

“I kada se dogodi mali zaokret, odmah se mračne sile prošlosti pojave i učine sve da nas vrate deset koraka unazad. Delimično iz gluposti, a dobrim delom jer se slažu sa tom idejom rata ili nekim njenim ciljevima, veliki deo naših javnih aktera onda te mračne tendencije učini prihvatljivim za javnost. Tako da smo često u javnosti, u toj analizi odnosa u regionu k'o guske u magli, iako smo sto puta do sada čuli da je car go”, smtra Jovanović.

Dodaje da dodatna komplikacija za naše regionalne odnose je da Evropa luta između populizma i nacionalizma, posljedica Brexita i enromnog ruskog i kineskog uticaja.

“Kada nešto previše dugo traje i ne nazire mu se kraj, onda imate osećaj da je gore nego pre. Na nama je da sačuvamo mir, obezbedimo minimum ljudskog dostojanstva i probamo da deci ne ostavimo sve te besmislene sukobe”, naglasio je Jovanović.

Govoreći o postrojavanju četnika u Višegradu i o aferi “špijuni”, Jovanović ističe da nas sve to void u “crnu rupu”, a kao što nas je to “pre dve decenije vodilo ka Hagu”.

“I kada to kažem, uopšte ne mislim da sramno ponašanje klovna Dodika, zaostale elemente službi bezbednosti ili neosuđene ratne zločince, već mislim na običan svet koji je prirodno izgubljen u ovim incidentima. Ako vam se nekad čini da je to mnogo za jedan mesec, onda ste zaboravili šta se na Balkanu dešavalo ili može da se desi u samo jednom danu. Republika Srpska je zarobljena u politici prošlosti, njena vlast čuva samo svoje poluge moći, nesvesna dugoročnih posledica svojih tupavih postupaka”, istakao je Jovanović.

Čedomir Jovanović - undefined

FOTO: Fena: Čedomir Jovanović

Prema njegovim riječima, sve je to smišljena strategija i mirnodopski nastavak zajedničkog zločinačkog poduhvata.

“Ako svaki dan posvetiš uništavanju neke zemlje i njenih ideja, onda je jasno da pred sobom imaš jasan i precizan cilj”, kategoričane je Jovanović.

Govoreći o retorici predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, o antirežimskim protestima širom Srbije, Jovanović kaže da slike protesta srednjoškolaca od prije neki dan u Beogradu možda su jedini i najjasnije artikulisan otpor politici i vlasti Aleksandra Vučića.

“To solidarno ustajanje dece protiv zloupotrebe politike, građana i za slobodu njihovog drugara, meni je vratilo nadu da dolaze generacije koje se ne plaše da ustanu i iskažu svoj protest. Uvek je dobro kada su građani pobunjeni, to je dobro i za vlast i za opoziciju jer nas sve tera da korigujemo svoje stavove i politike. Ono što više brine je pogubni uticaj, pre svega ruske ali i drugih sila i nasilne tendencije koje dezavuišu legitimitet određenih političkih zahteva. Jer vidite, činjenica da upad na RTS nije bio planiran već se, kako kažu, spontano ‘dogodio narod’, govori da postoje određeni delovi društva koji su spremni da pod uticajem drugih čine grozne stvari”, kazao je za Radiosarajevo.ba Čedomir Jovanović.

Dodao je da je Kosovo najbolnija srpska tačka.

“Ali Srbija mora da gradi svoju budućnost, a ona je jedino moguća u miru i razumevanju sa svim susedima”, smatra Jovanović.

Na pitanje o konačnoj presudi Radovanu Karadžiću, Jovanović kaže da “sve dok na našoj javnoj sceni postoje ljudi koji zagovaraju ideje slične njegovim, tačka nije stavljena”.

“Haške presude su važne i siguran sam da osuda Radovana Karadžića otvara još jednu mogućnost za pomirenje u regionu, ali samo ukoliko budemo znali da je razumemo i nosimo se sa njenim posledicama. Međutim, dokle god politička elita koja je bila uz Karadžića ne prihvati sopstveni poraz, budućnosti za ovaj region nema”, zaključio je Jovanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije