Bračni par Mikanović iz Prijedora proslavlja 50. godišnjicu braka

AA
Bračni par Mikanović iz Prijedora proslavlja 50. godišnjicu braka
Persa i Novak Mikanović upoznali su se na seoskoj igranci, u mjestu Jelovac, kada je on imao 29, a ona 19 godina.

 Novak je poželio upoznati Persu, a ona je, kako kaže, odmah primijetila tog "garavog ljepotana". Izveo ju je napolje, ispričao sve o sebi i pitao je da se uda za njega. Rekla mu je "da", a od tada do danas, punih pet decenija žive u ljubavi i slozi. Kažu oboje da mogu vratiti vrijeme, opet bi isto izabrali, piše Anadolu Agency.

Ljubav planula na seoskoj igranci

Persa Mikanović se rado prisjeća svih detalja vezanih za prosidbu. Novaka je upoznala slučajno, na igranci u seoskom domu, a mada je, kako kaže, imala mnogo udvarača i prosaca, samo jedan joj je zapeo za oko. Njen Novak. Prišao joj je u društvu njene strine sa željom da je upozna. Odmah joj je srce zaigralo. 

"Ne mogu ni dan-danas da objasnim taj osjećaj. Samo sam osjetila leptiriće u stomaku i nekako sam odmah poželjela da me pita da se udam za njega. Nakon upoznavanja, Novak je otišao sa društvom na drugu stranu, a ja sam ga stalno tražila pogledom. Molila sam se u sebi da opet priđe. I prišao je. Zamolio me da izađemo vani i tada mi je ukratko ispričao sve o sebi. A onda je uslijedila prošnja. Bez razmišljanja sam rekla da se želim udati za njega", priča Persa sa suzama u očima, jer je, kako kaže, te lijepe emocije nisu nikad napustile. 

Iste večeri Persa se udala za Novaka i otpočeli su zajednički život. Novak je takođe bio presretan što je oženio tako lijepu i dobru djevojku. 

"Svi su pričali o njoj. Bila je lijepa, visoka, crna, a nadaleko poznata i kao vrijedna i čestita djevojka. Usrećila me je, a sve ove godine živimo u ljubavi i slozi, jer dogovora mora biti. Skućili smo se, ja sam radio kao vozač i bio stalno na terenu, a Persa je bila stub naše kuće. Dobili smo tri kćerke, poslije su došli unuci i praunuci", priča Novak za AA. 

Persa se sjeća 7. decembra, kada je upoznala Novaka, te ističe da od tada samo vjeruje u sudbinu. Izgradili su dvije kuće, imaju četvero unučadi i dvoje praunučadi. 

"U svakom braku ima i vatre i dima i dobrog i lošeg, ali sve se to prebrodi. Novak je prije 10 godina imao moždani udar i sada je invalid, a ja sa svojih sedamdeset godina ne pijem ništa od tableta. Hvala Bogu, zdrava sam i nadam se da ćemo poživjeti zajedno još dugo godina", kaže Persa. 

Sve njene riječi Novak prati s pažnjom te ističe da je sudbina prema njemu blagonaklona

"Čuo sam za tu 'Perinu kćer' i raspitivao se za nju. Moj jedini uslov kasnije je bio, ako se oženim s njom, da Persa pazi na moju majku kao da je njena vlastita. Persa je to ispoštovala i mogu za sebe reći da sam sretan čovjek. Obećao sam joj da ćemo sve steći i tako je i bilo. Volio sam uvijek raditi kao i ona, djecu smo podigli i iškolovali, a svakoj kćerki smo osigurali stambeni prostor. U zajednici smo sve stekli s dogovorom i slogom. Bili smo godinama i aktivni članovi KUD 'Kozara'. Voljeli smo društvo, pjesmu i ljude i sad sve to volimo, iako smo u poznim godinama, a sreća nas je zbilja pogledala", ističe Novak Mikanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije