Braća Stephan i Christoph Koncz: Njihov život je muzika

V.A.Z.
Braća Stephan i Christoph Koncz: Njihov život je muzika
Radiosarajevo.ba / Christoph i Stephan Koncz
Koncert Sarajevske filharmonije koji će se održati u utorak 18. oktobra u dvorani Narodnog pozorišta u Sarajevu uveličat će posebni gosti.
Braća Stephan i Christoph Koncz neobična su porodična kombinacija muzičkih vještina i talenata. S obzirom da su obojica aktivni kao dirigenti i solisti, na njihovom sarajevskom koncertu prikazat će oba umijeća.
 
Najprije ćemo slušati Christopha  kao solistu u izvođenju znamenitog  Koncert za violinu i orkestar Felixa Mendelssohna, a orkestrom će dirigirati njegov brat Stephan.
 
Potom će Stephan kao solista izvesti Koncert za violončelo i duvački orkestar Freidricha Goulde, dok će njegov brat dirigirati.
 
Osim ovoga, Sarajevska filharmonija izvest će i Beethovenovu Prvu simfoniju, a za dirigentskim pultom bit će Christoph.
 
Mađarsko-austrijska porodica Koncz publici u Sarajevu je poznata i kroz rad oca, Tomasa Koncza, koji je uz sarajevski orkestar u februaru nastupao kao dirigent.
 
U razgovoru za Radiosarajevo.ba, braća kažu kako nije samo očev utjecaj bio prisutan u njihovom muzičkom odrastanju, već cijele porodice u kojoj se svi bave muzikom.
 
"Ali zanimljivo je da svi sviramo različite instrumente, tako da svako od nas ima i dio sopstvenog  prostora", kaže nam Christoph, koji je inače vođa drugih violina u Bečkoj filharmoniji
 
Stephan, voditelj violončela u Berlinskoj filharmoniji, tvrdi kako je za njega veoma važno  to što su odgajani kao univerzalni muzičari:
 
"Za instrumentaliste je, svakako, bitno da budu specijalisti u svojoj oblasti, ali ja vidim da je važo i mnogo više. Uvijek sam lično bio zainteresiran za sve aspekte muzike - dirigovanje, komponiranje, sviranje, istraživanje i pisanje aranžmana. Zanima me sve što mogu uraditi sa muzikom, a naše orkestarsko iskustvo je zaslužno što smo stvarno prošli kroz velike repertoare. Zanimaju me i mnoge vrste muzike, a ne samo klasična: narodna, jazz, ciganska ili Colplay, važno je da je to dobra muzika. I ako nešto od toga želim da sviram, ja jednostavno napravim aranžman - i sviram", kaže nam Stephan i naglašava da je upravo na tom tragu i djelo Freidricha Goulde koje će odsvirati na sarajevskom koncertu - eklektično, moderno i izvan žanrova. 
 
"Ako govorimo o univerzalnim muzičarima, trebamo priznati da je prije 300 godina na sceni bilo drugačije. Veliki kompozitori morali su da nastupaju kao izvođači, te da otkrivaju šta pubilka voli.  Morali su  nastojati da budu omiljeni, jednostvno - morali su da zabavljaju ljude. Od 18 stoljeća to se mijenja. Moguće da je nivo izvedbe sada viši nego što je to bilo nekada, ali mislim da smo u međuvremenu izgubili vezu između izvedbe i tržišta, prestali da mislimo na ono što publikan želi", smatra Christoph.   
 
Nesvakidašnja koncertna kombinacija u kojoj naizmjenično diriguju i sviraju solo zasigurno je nešto što publika pamti. Pitamo ih, odakle takva ideja.    
 
"Muziciramo u različitim kombinacijama - Moj brat svira violinu a ja klavir, ili on klavir, a ja violončelo. To se sviđa publici, a i nama, da možemo zajedno putovati i nastupati. A svoj prvi "duo koncert" sa orkestrom održali smo u Japanu i od tada imamo priliku da nastupamo i u toj kombinaciji. Tako smo stigli i u Sarajevo", kaže Stephan.
 
Kažu kako im je lijepo svirati sa Sarajevskom filharmonijom u kojoj je  mnogo različitih nacija ujedinjeno idejom zajedničkom muziciranja.   
 
Njihov sarajevski koncert odvija se pod pokroviteljstvom Ambasade Austrije u BiH. 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije