Boško Jakšić: Demokrate slave, veći angažman Amerike na Balkanu!

Radiosarajevo.ba
Boško Jakšić: Demokrate slave, veći angažman Amerike na Balkanu!
Foto: Media centar Srbije / Boško Jakšić

Boško Jakšić, ugledni srbijanski novinar, jedan od najboljih ovdašnjih vanjskopolitičkih analitičara kazao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba, komentirajući rezultate netom završenih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), kako je  činjenica da su američki birači odlučili masovno izaći na birališta, a bi saopštili kako vide Ameriku i njen identitet poslije šokantne pobjede Donalda Trumpa, "već neka vrsta dijagnoze stanja u zemlji".

Američki izbori: Demokrate prvi put u osam godina preuzele Kongres

Američki izbori: Mnogo birača ne slaže se sa Trumpom

 Stara američka tradicija

"Saopštavajući kakvu Ameriku žele u budućnost, glasači su opomenuli Donalda Trumpa i kaznili republikance tako što su većinu u Predstavničkom domu predali u ruke demokratima. Što jeste stara američka tradicija, još od vremena Građanskog rata da se na polovini predsjednikovog mandata kazni njegova partija. Ali uspjeh demokrata je nesumnjiv, imajući u vidu da su republikanci 2010. godine obezbijedili ogromnu prednosti, da bi 2014. u Kongresu uspostavili većinu kakva nije viđena čak od 1929. godine", ističe Jakšić.

 Piše: Faruk Vele

Rezultate izbora će, smatra naš sagovornik, njihovi akteri posmatrati po principu da je čaša vode polupuna, odnosno poluprazna.

"Demokrate smatraju svojom pobjedom i procjenjuju da je javnost dovoljno umorna Trumpovim stilom vladavine, ali istovremeno republikanci smatraju, i to na osnovu činjenice da su povećati prednost u Senatu, da birači na taj način nisu podcijenili predsjednikovu umješnost da proda svoju političku robu. Prije svega ekonomski prosperitet koji je nesumnjiv tokom posljednje dvije godine Trupove vlasti", smatra vanjskopolitički analitičar.

Što se ovog našeg regiona tiče, Jakšić veli da su tu stvari već najavljene.

"Amerika kaže da je pojačan njen interes za ovaj region. Taj interes je povećan, prije svega, kako su detektirani rastući utjecaji Rusije. Možemo da očekujemo da će se Amerikanci više angažirati. To su pokazali rješavajući makedonski-grčki spor oko imena. Mnogo su agilniji sad u pokušaju rješenja spora između Beograda i Prištine, a isto to važi za ubrzavanje i podršku reformama u BiH. Dakle, mi možemo da očekujemo na osnovu toga što su zvanične najave iz State Departmenta da će to obilježiti američku spoljnu politiku u regionu zapadnog Balkana", naveo je Jakšić. 

Primijetio je, ipak, da s ovi  izbori potvrdili duboke podjele američkog društva koje je Trump podigao na gotovo nezabilježene visoke emotivne nivoe.

"Potvrđuju se razlike između urbane i ruralne Amerike. Uočen  je jaz između bijelih, s jedne, i Afroamerikanaca i Latinosa sa, s druge strane, podjele po linijama obrazovanja... Sve to je simptom stanja koje ukazuje da će Amerika morati u narednom periodu još mnogo toga da radi da bi se nivo ekonomski i finansijske stabilizacije na neki način normalizovao u svim sektorima javnog života", rekao je Jakšić.

Kad je u pitanju vanjska politika, Jakšić je uvjeren da ona nije imala prevelikog utjecaja na odluku američkih građana.

Carinski rat sa Kinom

"Na zasjedanju Generalne skupštine UN-a svjetski državnici su gotovo sa podsmijehom popratili Trupove riječi da je njegova administracija više ostvarila u dvije godine nego sve ostale gotovo u istoriji. Taj podsmijeh je bio upućen američkoj spoljnoj politici. Američki birači nisu se, naravno opredjeljivali po tome kakve  je odnose Trump narušio u NATO ili EU, zašto je napustio nuklearni sporazum s Iranom, zašto je provokativno premjestio američku ambasadu u Jerusalem, zašto vodi carinski rat s Kinom.

Sve to nisu bili teme za opredjeljivanje za američke birače. Tako da pitanje buduće spoljne politike apsolutno nije ni na koji način uzdrmano izborima i ovom prelaskom kontrole Predstavničkog doma u ruke demokrata. Nastavit će se, dakle, američka spoljna politika, uz sve Trumpove greške i bahatosti koje je do sada pokazivao", zaključio je Jakšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije