Bosanski flamenko Mirze Redžepagića na prestižnom festivalu

Vesna Andree Zaimović
Bosanski flamenko Mirze Redžepagića na prestižnom festivalu
/ Foto: Aida Redžepagić
Nedavno smo pisali o perspektivnom gitaristi iz Sarajeva koji se svojom flamenko gitarom nametnuo Špancima.

Mirza Redžepagić doživio je još jedan uspjeh - nastupio je na 7. Međunarodnom Omiš guitar festu - jednom od najvećih gitarističkih festivala na ovim prostorima. 

Među 250 gitarista, Mirza je nastupio sa zagrebackom pjevacicom Ninom Flamenca (Nina Čirić).

Izvodili su razne tradicionalne flamenko numere a pored tradicionalnih, izvodili su i Mirzine autorske kompozicije, a sa njima je nastupila i Elma Karčić, članica grupe ‘’Los Jaleos’’ koja je na kraju koncerta i izvela tačku plesa, Tangos Flamenco. Reakcija publike je bila odlična, s obzirom na čijenicu da je rijetkost na našim prostorima čuti nekog da izvodi flamenko.

Uz Mirzu, na ovom festivalu su nastupili i legendarni Vlatko Stefanovski, američki blues gitarist Rip Lee Pryor, BiH električni gitarist Muris Varajić i mnogi drugi glazbenici iz cijelog svijeta.

Odmah nakon ovog festivala, Mirza i Nina nastupili su u Zagrebu, nakon čega je Krešimir Galović napisao sljedeće: 

"Već nakon nekoliko uvodnih pjesama postalo je jasno da je riječ o iznimnom umjetničkom dvojcu velikih izvođačkih mogućnosti. Čitavo vrijeme koncerta bili su u prisnom dijalogu u kojem su se neprestano ispreplitale vokalne bravure Nine Ćorić s onima na gitari Mirze Redžepagića, prema svemu sudeći jednog od trenutno ponajboljih flamenco gitarista na ovim prostorima.

Pri tome nije nezanemariv i podatak da je Redžepagić dobitnik stipendije Asocijacije flamenko gitarista Španjolske. Vrlo brzo ovaj je dvojac kolospletom zanosnih tangosa, bulerijasa i rumbi, mnogim na stihove velikog španjolskog pjesnika Federica Garcíe Lorce, u potpunosti hiptnozirao publiku koja se pokušavala stisnuti u prepunom Divas baru.

Vrhunskim izvedbama nekoliko flamenco standarda koje smo tijekom te večeri mogli čuti poput Tangos de Granada i Anda Jaleo, svakom je dobrom poznavatelju flamenca jasno da ovaj umjetnički dvojac kvalitetom nadilazi lokalne okvire te da je samo pitanje vremena kada će se okušati na nekom od prestižnih flamenco festivala poput onog Bienal de Flamenco u Sevilji", napisao je Galović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije