Bio je prvi osmijeh južne tribine: Prošle su 4 godine od ubistva Mirze Raščića

Radiosarajevo.ba
Bio je prvi osmijeh južne tribine: Prošle su 4 godine od ubistva Mirze Raščića
Foto: Arhiv / Mirza Raščić

Na današnji dan, 16. aprila 2015. godine, ubijen je navijač FK Željezničar Mirza Raščić.

U prostorijama Udruženja navijača FK Željezničar Raščića je hicima iz vatrenog oružja ubio Izudin Tahirović.

Manijaci se sjetili Mirze Raščića i poslali snažnu poruku igračima Želje

Mirza je ubijen u večernjim satima, oko 19.10 sati, nakon tuče nekoliko osoba, koja se prethodno dogodila u prostorijama Udruženja navijača FK Željezničar na stadionu Grbavica.

Raščić je bio zadužen za prikupljanje novca radi organiziranog odlaska navijača FK Željezničar na gostujuću utakmicu kluba.

Tahirović je, znajući da se Raščić nalazi unutra, ušao u prostorije, te u namjeri da ga ubije, iz neposredne blizine prema njemu ispucao četiri hica iz pištolja. Jedno, ispostavit će se, kobno zrno pogodilo je Mirzu u predjelu stražnje desne strane grudnog koša.

Pola sata kasnije, Mirza je preminuo na putu prema sarajevskom Kliničkom centru.

"Bio je prvi osmijeh južne tribine. Mirza je radio i plaćao svoju ulaznicu, Mirza je radio i plaćao svoje gostovanje, Mirza je radio i plaćao svoju kafu u kafiću, Mirza je radio i plaćao svoju pivu u restoranu. Mirza je bio odličan momak. Mirza je bio učesnik Marša mira u Srebrenici, učesnik akcije pomoći nastradalim područjima poplava, aktivista za prikupljanje pomoći osobama sa posebnim potrebama Doma u Pazariću", naveli su tada navijači Željezničara u svom saopćenju.

Od njegovog ubistva pa do danas nije prošla nijedna utakmica Plavih na kojoj se navijači Željezničara skandiranjem imena Mirze Raščića nisu prisjetili svog kolege i druga.

Kantonalni sud u Sarajevu prvobitno je, podsjećanja radi, 14. novembra 2016. godine osudio Tahirovića na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud FBiH je zatim umanjio tu kaznu za dvije i po godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije