BiH ostala bez još jedne šampionke: Dora od ove godine nastupa za Hrvatsku

Radiosarajevo.ba
BiH ostala bez još jedne šampionke: Dora od ove godine nastupa za Hrvatsku
PrtScr / Sretno, Dora!

Bosna i Hercegovina ostala je bez još jednog vrsnog talenta.

Mlada stonoteniserka Dora Ćosić iz Viteza deveta je u Europi. Dvadeseta u svijetu. U Bosni i Hercegovini je osvojila državna prvenstva za mlađe kadete, kadete, juniore...nema te medalje koju nije donijela kući.

No, od ove godine, 15-godišnja Dora nastupat će u dresu hrvatske reprezentacije...

Sportski savez nama susjedne države ponudio joj je bolje uvjete za rad i napredak u karijeri.

"Tamo je sve bolje. Uvijek je bilo bolje. Tamo su bolji stolovi. Bolji su treneri koji nam bolje objašnjavaju", govori ova šampionka koja trenira od svoje sedme godine. 

Dora i njeni roditelji, kao i klub u kojem je sve osvojila, svako njeno takmičenje, putovanje, trening, morali su platiti iz svog džepa. S druge strane, Hrvatski stolnoteski savez ponudio joj je kompletan plan i program treninga i školovanja. Platit će joj sve pripreme, kampove i snositi troškove međunarodnih natjecanja, a pritom su joj omogućili školovanje u Zagrebu. 

Dorina priča nije jedina. Većina naših uspješnih sportista postigla je izvrsne rezultate uz pomoć kluba i roditelja. Država za mlade talente zaista ne haje - mi ne znamo koliko nam je budućih naučnika, sportista, oskarovaca otišlo, ne brinemo o njima, ne ulažemo u njih...

"Ako se mislite zadržati u prvih 20 na svijetu, ovako ne može. Jednostavno ne ide", priča njen otac Nenad Ćosić za Slobodnu Evropu.

Iz Stonoteniskog saveza BiH priznali su da je Dorin odlazak veliki gubitak za sport u BiH, a onda su podsjetili da, npr, od Ministarstva civilnih poslova BiH godinama nisu dobili ni fening:

"Mi smo podržali njen odlazak i smatramo da je to nešto najbolje što je mogla učiniti za svoju karijeru", rekli su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije