Sjećanja na profesora Grebu: "Bez njega bi Bosna bila društvena pustinja"

E. Halimić
Sjećanja na profesora Grebu: "Bez njega bi Bosna bila društvena pustinja"
Foto: Radiosarajevo.ba / In memoriam

Ugledni građanin Bosne i Hercegovine, istaknuti profesor Zdravko Grebo preminuo je jutros oko 2.00 sata. Grebo je preminuo u bolnici nakon kratke i teške bolesti.

Preminuo profesor Zdravko Grebo

Povodom ovog tragičnog događaja za Radiosarajevo.ba govorio je i profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Asim Mujkić.

„Jako je teško u ovom trenutku nešto reći. Nemoguće je da se u Bosni i Hercegovini danas spomenu ljudska prava, a da se ne spomene i ne pomisli na našeg dragog kolegu profesora Zdravka Grebu. Bio je sinonim borbe za civilizirano građansko društvo i pored toga divan prijatelj i čovjek. On je pored osnivanja Pravnog centra bio i jedan od osnivača i Programa za ljudska prava i demokratiju. Profesora Grebu smo uvijek mogli vidjeti s narodom, sjetimo se samo demonstracija 2014. godine. Uvijek je bio tamo gdje su ljudi patili od nepravde i gdje su uskraćivana ljudska prava“, istakao je Mujkić.

Okrugli sto: Vrijednosti ZAVNOBiH-a danas i sutra - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Okrugli sto: Vrijednosti ZAVNOBiH-a danas i sutra

Član PEN Centra BiH i redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Enver Kazaz nam je kazao da je profesor Grebo bio intelektualac koji je iz svoje oblasti prava prešao u domen društvenih znanosti.

„Angažiran, čovjek koji se nije mirio ni sa kojom vrstom poraza, bilo je prekrasno sarađivati s njim na radio ZID i Sarajevskim sveskama i ZIDnim novinama. Bilo je još ljepše sjediti u dugim razgovorima u kafani... Bez Zdravka, Bosna bi bila neka vrsta društvene pustinje, sa njim je ona kao poraženo društvo dobijala kao osoben šarm“, naglasio je Kazaz.

Enver Kazaz - undefined

FOTO: Arhiv: Enver Kazaz

Veteran novinarstva i prijeratni urednik na Radiju Sarajevo, Boro Kontić smatra da iako je Zdravko Grebo bio Mostarac, on je zapravo umro kao najveći Sarajlija.

„Sad kad bi trebao da izaberem neku crtu iz njegovog života morao bi reći da je on ljude oko sebe činio boljima i pametnijima. U ovom trenutku prvo mi pada na pamet njegov lik iz rata i opsade Sarajeva. Šta je nama svima koji smo ostali u gradu značilo da je s nama Zdravko najbolje govori da smo imali osjećaj da smo taj rat dobili jer je on bio tu“, istakao je Kontić.

Boro Kontić - undefined

Medija centar Beograd: Boro Kontić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije