Behida Dorić, bh. dizajnerica iz New Yorka: Od gubitka kose do nove modne linije

K. S.
Behida Dorić, bh. dizajnerica iz New Yorka: Od gubitka kose do nove modne linije
Foto: Weardore / Modna dizajnerica Behida Dolić i njene kreacije

Behida, Behida, Behida… odakle da počnem? Ova žena je san. Boginja. Ratnica. Ona je izuzetna dizajnerica šesira.

Rođena je u Bosni koju je morala napustiti uslijed rata i doselila se u mjesto Hudson u američkoj saveznoj državi New York.

Behida Dolić voli izrađivati šešire i haljine, kročeći sebi put unutar zajednice u Hudsonu ali i u svijetu mode gdje se ručno izrađuje odjeća.

Preživjela je rak, nosila se sa užasno teškim iskustvom ali nikada nije izgubila iz vida svoje ciljeve. Njena radosna energija je zarazna i inspirativna.

Modna dizajnerica Behida Dolić i njene kreacije - undefined

Modna dizajnerica Behida Dolić

Mi imamo još mnogo toga za naučiti od Behide.

Novinarka Linne Halpern u svom tekstu za portal Wearedore.com, upitala je Behidu da opiše svoj lični modni stil, na što je njena sagovornica rekla da je to francuska kinematografija novog vala iz 1960-tih.

Wearedore.com: Uvijek ste bili dizajnerica šešira i sada svoj posao širite i na haljine. Šta je inspiracija iza vaših modnih kolekcija? Možete li dodatno pojasniti zašto insistirate na ručno rađenim komadima odjeće?

Bila sam dizajnerica šešira mnogo godina ali sam uvijek sanjala o tome da pravim odjeću koja bi se mogla uklopiti uz moje šešire. Konačno, moj san se ostvario. Sada moja prodavnica ispunjena je platnenim haljinama, slamnatim šeširima i torbicama. Moja inspiracija uvijek dolazi iz romanse. Želim da svaka žena koja izađe iz moje prodavnice da se osjeća prelijepo i da u svom svijetu oslikava Provansu (provincija u Francuskoj op.a.), cvijeće i poeziju. Posvećena sam izradi šešira jer je to moja umjetnost, a moja umjetnost je moj život.

Wearedore.com: Vi niste strankinja da se mijenjate i prilagođavate. Kada ste izgubili kosu uslijed hemoterapije, iskoristile ste taj trenutak da iznova osmislite novi izgled za sebe. Kakav je bio to osjećaj? Odakle ste dobili snagu?

Kao ljudska bića mi smo iznimno prilagodljivi. Iznenadili bi ste kada bi vidjeli šta sve možete uraditi kada ste prisiljeni na to. Kada sam izgubila kosu uslijed hemoterapije, mnogo sam tugovala zbog toga, pored svih drugih problema. Moja duga kosa uvijek me je činila ženstvenom i lijepom. Rak je učinio da sve to izugbim. Sve sam izgubila, ostala mi je samo istina. I eto vas, sami sa vašom dušom, držite ruke, nadate se svjetlu, životu i ljepoti bilo gdje. I rako sam počela. Počela sam kreirati stvari koje bi me učinile lijepom.

Modna dizajnerica Behida Dolić i njene kreacije - undefined

Behida Dolić i njene kreacije

Prvi korak je bio da kreiram haljine sa velikim širokim ovratnicima. Veliki ovratnici i ćelavost učinili su da se osjećam vrlo ženstveno. Iznova i iznova naučila sam da ako ne možete imati nešto ovdje i sada, uvijek možete zatvoriti oči i zamoliti svoje srce i dušu da vam pomognu u stvaranju onoga što želite. Moja kreativnost mi je uvijek pomogla da se prilagodim, ustrajem i oslikam svoj put kroz život.

Wearedore.com: Šta za Vas lično znači biti dio ove grupe kreativnih i sjajnih žena iz Hudsona i biti među vlasnicama malih biznisa?

Osjećam se počašćeno biti članicom ove grupe žena. Jedna stvar koju ljudi ne razumiju je, kada dolaze u Hudson, da biznis u cijelom gradu vode žene. To je sjajno za mene!.

Wearedore.com: Šta Vam je sljedeći potez?

Postoji toliko lijepih stvari u mojoj budućnosti i sada ih mogu vidjeti jasnije. Kreairat ću haljine i šešire za žene širom svijeta. Bit ću izliječena od raka zauvijek! Nastavit ću razvijati svoj biznis i otvoriti svoju prodavnicu u Los Angelesu i jednu u Europi. Jednog dana ću preseliti proizvodnju iz New Yorka u Bosnu, gdje ću osigurati radna mjesta za žene poput mene i da mogu doprinijeti liječenju raka dojke, koji je broj jedan ubica žena u Bosni. Nastojat ću biti iskrena prema sebi i kreirati ljepotu u ovom svijetu sve dok sam živa.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije