Dragana Seferović Pilav, balerina s hidžabom u borilištu

Radiosarajevo.ba
Dragana Seferović Pilav, balerina s hidžabom u borilištu
Draganu Seferović Pilav prije 27 godina, kada je imala nepune dvije godine, roditelji su ostavili u bolnici jer nije mogla hodati. Djetinjstvo je provela u dječijim domovima i SOS selu u Bosni i Hercegovini i Njemačkoj.

Na nagovor SOS majke postaje balerina, a potom i uspješna taekwondoašica. Borilačku vještinu trenira već pet godina, ali tek u posljednje vrijeme i takmičarski te je za mjesec dana već osvojila tri medalje.

Odlučila se pokriti i počela nositi hidžab 2017. godine ali nije zvanično promijenila ime jer je, kako kaže, to jedino što ima od oca. Boreći se protiv predrasuda zbog romskog porijekla, naučila je da u životu nema prepreka i ograničenja. Tome želi naučiti i svoja dva sina.

"Živjela sam kod mame godinu i osam mjeseci, pošto moje noge nisu funkcionirale, kukovi i to. Nisam mogla hodati do godinu i osam mjeseci, tako da su majka i otac odlučili da me ostave u bolnici kako bi oni meni mogli pomoći da prohodam. Pošto je počeo rat  1992.  a oni su mene 1991. ostavili, nisu se vratili po mene pa sam privremeno u dječijem domu Bjelave tu sam smještena misleći da će neko nekad doći po mene, međutim to se nije nikad desilo pa smo '92. godine otišli u Njemačku s konvojem. Tu smo bili nekih pet godina smješteni. Imali smo super djetinjstvo, svakog rođendana se sjećam Božića, Vaskrsa", kazala je Dragana. 

Dragana Seferović Pilav.JPG - undefined

Ona je 1997. godine došla u Dom Bjelave 97. i tada počinje nova priča za nju.

"Poslije toga nekim odabirom sam prešla u dječije selo kod SOS mame i tu sam dobila SOS mamu prvi put, da znam da imam jednu tetu koja se brine o meni, dobila sam još i brata i tu smo odrastali i super djetinjstvo smo i tu imali, super školovanje", izjavila je ova hrabra žena.

Borilačke vještinu trenira već pet godina, a osvaja i medalje… Boreći se protiv predrasuda zbog romskog porijekla, naučila je da u životu nema prepreka i ograničenja. Tome želi naučiti i svoja dva sina.

"Trenutno s baletom nije ništa, kad kažem trenutno nije ništa jer odlučila sam se posvetiti svojoj djeci, da oni osjete moju ljubav, da oni odrastaju uz majku. Ako bi ja sada išla na balet, ako bi ja nastavila ići na posao to je odmah osam sati ili četverosatno vrijeme gdje oni gube", kazala je Dragana, piše Radio Slobodna Europa (RSE).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije