Azur Đonlagić, briljantni olimpijski um iz Tuzle je informatički talent

Fena
Azur Đonlagić, briljantni olimpijski um iz Tuzle je informatički talent
Fena / Azur Đonlagić
"Razumijem zašto ljudi ne vole matematiku. Da sam pustio da mi škola formira mišljenje o njoj, siguran sam da je ni sam ne bih volio", kaže matematički i informatički olimpijac, sedamnaestogodišnji Tuzlak Azur Đonlagić.

Ovaj uspješni mladić je osvojio prvo mjesto na takmičenju informatičkih talenata u BiH - BHOI 2017, što je tek najnoviji u niski bisernih rezultata momka za kojeg će se tek čuti. 

"Biti pobjednik i prvak države se prije svega doima nerealnim. Međutim, sjećanja na dosta truda i težak (ali i zabavan) rad koji je tome prethodio omoguće da se taj osjećaj slegne i učini stvarnim. Oni koji me gledaju sa strane su često već unaprijed uvjereni u moj uspjeh, bodre me i podržavaju. Iako je njihova potpora veliki izvor moje samouvjerenosti, pravi strahovi i duboke nesigurnosti nestaju tek nakon suočavanja sa zadacima na takmičenju i konačnog ostvarenja tog cilja", kaže Đonlagić.

 Ovo nije bio njegov prvi plasman na Svjetsku olimpijadu iz informatike. Prošle godine je bio na olimpijadi u Kazanu u Rusiji, a prije dvije godine na Balkanskoj olimpijadi iz informatike. Prije tri godine je na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi osvojio srebrnu medalju. Počevši od 5. razreda osnovne škole, Azur Đonlagić učestvovao je na oko 70 takmičenja na raznim nivoima iz matematike, informatike, fizike, engleskog, hemije, latinskog, bosanskog i drugih predmeta. Osvojio je 1. mjesto više od 25 puta, a gotovo 60 puta je bio među prva tri nagrađivana mjesta. Sedam godina je iz matematike držao mjesto prvaka Tuzlanskog kantona, a pet godina prvaka Federacije BiH. Bio je prvak kantona i iz engleskog jezika te više puta iz fizike. Nagrađen je srebrnom medaljom na evropskom takmičenju poznavanja latinskog jezika i kulture, a osim vannastavnih aktivnosti u školama koje je pohađao, učestvuje i na likovnim i literarnim konkursima.

 Za dva mjeseca ga očekuje svjetsko prvenstvo u Iranu. Navodi da je najbolja priprema za to upravo prerađivanje zadataka s prijašnjih olimpijada.

"Zadaci će i ove godine biti slični prethodnima po tipu, ali drugačiji i nepoznati. Zadaci po pravilu ne smiju biti nikad prije viđeni, budu smišljeni isključivo za pojedino takmičenje, potpuno originalni. Kao i ranije, bavit će se algoritmima i strukturama podataka, ali za razliku od takmičenja nižeg nivoa, manje se bave već poznatim trikovima i školskim znanjima. Svjetske olimpijade iziskuju teška razmišljanja te maštovite i nove pristupe zadacima, što je i prikladno. Kantonalna i državna takmičenja provjeravaju sposobnosti i napredno znanje takmičara pa se preko njih i plasira na međunarodne olimpijade. Same olimpijade zahtijevaju inovativnost od svojih takmičara, sposobnost napretka, izvan okvira nečega već uvriježenog u svijetu ili što se može naučiti u školi. Sa svjetske olimpijade se nema kuda dalje, ne plasira se više nigdje. Ona je sami vrh", kaže Đonlagić.

 Za tinejdžerski život kaže da je težak, čak i bez pritiska koji može dolaziti od vanjskog svijeta. Dodaje kako je izgrađivanje ličnosti i pronalaženje sebe buran proces te se čovjek protiv svog razuma može osjećati potišteno. Usprkos svemu, nikada sebi, kaže, nije dao za pravo da se osjeća kao da nije rođen i odrastao u najvećoj sreći.

Govoreći o slobodnoj vremenu Azur Đonlagić ističe da je njegov hobi prvenstveno matematika, ali "daleko od toga da je jedina stvar kojom se bavim". Redovno izlazi sa svojim prijateljima, pogotovo u ljeto kad njih ne opterećuje škola.

"Uglavnom, igram dosta kompjuterskih igrica, u zadnje vrijeme malo manje jer se osjećam kao da sam se zasitio svih starijih franšiza koje mi se dopadaju, a novije su prekomercijalne za moj ukus, fokusiraju se na grafiku umjesto kvalitete igre ili jednostavno nisu zanimljive. Zbog toga sebe i smatram elitnim 'gamerom', više 'hardcore' od mnogih. Izbor mi je ograničen isključivo na kompjuterske igrice te iako ne vjerujem u 'PC Master Race', veliki sam pristalica emulacije konzola. Slušam uglavnom Ex-Yu pop i rok, kao i stranu muziku osamdesetih. Skorije pjesme pomno probiram kako bih izbjegao turbo folk i novokomponovani šund, a omiljeni pjevač mi je Đorđe Balašević zbog čijeg koncerta u Tuzli ću morati pobjeći s priprema za matematiku. Trenutno gledam seriju 'Lucifer', a od knjiga najviše čitam fantaziju i naučnu fantastiku, a još su mi draže kombinacije ta dva žanra",kaže ovaj matematički i informatički olimpijac.

Za deset godina se, kaže, vidi sa završenim magistratom ili doktoratom, uspješan u svom poslu. Želi osnovati porodicu, jer je za njega to važnije u životu od pukog akademskog uspjeha ili karijere.

"Za mjesto stanovanja ne mogu ništa tvrditi. Trenutno želim da to bude Tuzla, nadam se da se moje želje neće promijeniti. Ovo je neki vid prekretnice u mom životu. Vjerujem da mogu nastaviti uspješno kao i dosad, ali čeka me prvo nekoliko olimpijada pa onda sve ostalo. Ne mogu sebi dopustiti da mi misli odlutaju u predaleku budućnost", zaključuje u razgovoru za Fenu sedamnaestogodišnji Azur Đonlagić, matematički i informatički olimpijac iz Tuzle.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije