Avanturista Kurt Kluckner traktorom došao iz Austrije u Veliku Kladušu

Radiosarajevo.ba
Avanturista Kurt Kluckner traktorom došao iz Austrije u Veliku Kladušu
Foto: Nezavisne novine / Kurt Kluckner sa svojim traktorom
Kurt Kluckner, neobični avanturista iz austrijskog Tirola, odlučio je da postavi neslužbeni svjetski rekord u putovanju traktorom, pa se polovinom aprila ove godine odlučio na put dugačak više hiljada kilometara kroz nekoliko europskih država.

Proteklog vikenda ovaj veseli Austrijanac svratio je u selo Orčeva Luka, nadomak Velike Kladuše, kako bi posjetio prijatelja, čija kćerka je udata za njegovog sina.

Stanovnici ovog mjestašceta nemalo su bili iznenađeni kada se njihovim seoskim putevima provezao traktorom starim čak 63 godine, koji za sobom vuče vremešnu kamp prikolicu proizvedenu prije 38 godina, pišu Nezavisne novine.

Kluckner kaže kako je po zanimanju kovač, da se bavi i poljoprivredom i da je avanturista u duši. Kaže kako je na ideju za ovaj poduhvat došao nakon što je pogledao jednu televizijsku reportažu o poljskom bračnom paru koji po svijetu putuje traktorom.

"Krenuo sam na put 14. aprila i evo sada sam već u povratku, a kući planiram stići u oktobru. Ostalo je da se provezem kroz Hrvatsku i Italiju, a potom kući u moj Tirol", kaže Austrijanac.

Kurt Kluckner sa svojim traktorom - undefined

Kurt Kluckner sa svojim traktorom

Dodaje kako je dosad prešao oko 12.000 kilometara i prespavao više od 150 noći na različitim lokacijama.

U proteklih nekoliko mjeseci provezao se kroz više europskih zemalja, a kaže kako je imao određenih problema prilikom ulaska u Rusiju, Srbiju i Mađarsku.

"Samo na gorivo potrošio sam oko pet hiljada eura, jer ovo moje čudo na 100 kilometara troši 25 litara dizela. Traktor je star, to je oldtajmer, koji postiže brzinu od 25 kilometara na sat i putujem prilično sporo. Kad dođem kući siguran sam da ću postaviti svjetski rekord u dužini koja je pređena traktorom tokom jednog putovanja. Uostalom, ovo i ne činim toliko zbog svjetskog rekorda, već više iz hobija i zabave", kaže Kluckner.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije