Armin Ćerimagić: Igrama ću skrenuti više pažnje na sebe

Radiosarajevo.ba
Armin Ćerimagić: Igrama ću skrenuti više pažnje na sebe
Foto: NSBiH / Armin Ćerimagić

Kao mlad fudbaler je stekao veliko iskustvo. Karijeru je počeo u sarajevskom Željezničaru. Igrao je u nekoliko evropskih klubova, bio je igrač U21 reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Riječ je o Arminu Ćerimagiću, članu slovenačke Mure, koji je govorio za portal Radiosarajevo.ba .

Razgovarao: Benjamin Redžić

Klub s Grbavice je napustio 2011. godine kada je postao fudbaler belgijskog Genta. Osim u Gentu, okušao se u još jednom belgijskom klubu – Eendracht Aalstu. U Sloveniju je donio iskustvo iz poljske lige, gdje je nastupao za Gornik Zabrze i Katowice.

Više od godinu ovaj 25-godišnjak je fudbaler Mure.

Mura, slovenačka liga, reprezentacija Bosne i Hercegovine, Evropsko prvenstvo 2020, Željezničar, Messi ili Ronaldo, neispunjene želje u karijeri – bili su teme razgovora sa Ćerimagićem, koji najčešće igra na krilnim pozicijama.

Radiosarajevo.ba: Trenutno ste igrač slovenačke Mure. Da li ste zadovoljni angažmanom u ovom klubu. Po čemu se razlikuje od klubova u kojima ste do sada igrali?

Ćerimagić: U Muru sam nakon četiri godine provedene u Poljskoj došao prošle sezone i odmah na početku se vidjelo da je to organizovan i stabilan klub s velikom ambicijom. Sve to je rezultiralo da smo prošle sezone izborili mjesto koje vodi u kvalifikacije za evropska takmičenja. I ove sezone smo na dobrom putu, s obzirom na to da je ekipa već osigurala polufinale Kupa Slovenije, a i u samom smo vrhu tabele u dosadašnjem dijelu sezone.

Armin Ćerimagić - undefined

Foto: Twitter: Armin Ćerimagić

Zadovoljan sam angažmanom i odlukom da dođem u Muru, jer je atmosfera jako pozitivna. Da me povreda nije omela i da nisam pauzirao tako dugo, bio bi ovo jedan od boljih perioda u mojoj karijeri.

Radiosarajevo.ba: Slovenačka liga je znatno kvalitetnija u odnosu na one druge na području bivše Jugoslavije. Kako Vi ocjenjujete ligu u kojoj igrate?

Ćerimagić: Mislim da je liga respektabilna i u usponu, kao i većina liga na našem području. Naravno, ne ide ništa preko noći, ali sve više se prati i ulaže u fudbal na ovim prostorima, što je vrlo pozitivna stvar. I sam podatak da se iz ove lige prodaje dosta igrača u jače evropske klubove je dovoljan pokazatelj da posjeduje kvalitet.

Radiosarajevo.ba: Može li Mura ove sezone osigurati plasman u nekom od evropskih takmičenja?

Ćerimagić: Mislim da posjedujemo potencijal i kvalitet. Ovo je tek druga sezona Mure u Prvoj ligi nakon nekog vremena. U prošloj debitantskoj smo izborili plasman za kvalifikacije evropske lige i igrali polufinale kupa, a i sada smo također na dobrom putu i svi su koncentrisani na što bolji plasman i ove sezone.

Radiosarajevo.ba: Bili ste igrač mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine. Poziv za A reprezentaciju niste još dobili. Zašto je to tako? Nadate li se da ćete dobiti poziv?

Ćerimagić: Istina, prošao sam sve mlade selekcije reprezentacije Bosne i Hercegovine, ali povrede koje su se dešavale, igrom slučaja obično u prelomnim trenutcima moje karijere, udaljavale su me od terena i moja dosadašnja karijera nije išla onako kako sam očekivao i zbog toga nije došao ni poziv za A selekciju... Ukoliko me u budućnosti zaobiđu povrede, mislim da ću svojim igrama u klubu skrenuti veću pažnje na sebe i samim time biti u mogućnosti da ispunim i tu veliku želju.

Radiosarajevo.ba: Kako komentarišete igru momčadi Roberta Prosinečkog? Može li BiH izboriti učešće na Evropskom prvenstvu 2020?

Ćerimagić: Našim Zmajevima u kvalifikacijama je nedostajalo sreće, ali i ne sumnjam da će se, ipak, kvalifikovati na Euro kroz Ligu nacija, jer kvalitet sigurno imamo i kroz igrački i stručni kadar. E sad, još jedino malo sportske sreće i koncentracije za utakmice koje su preostale i Evropsko prvenstvo nije nedostižno.

Radiosarajevo.ba: Vratimo se klupskom fudbalu. Karijeru ste počeli u Željezničaru. Ekipa Amara Osima je pri vrhu tabele. Dojam je da je u klubu Plavih dosta bolja situacija, nego kada ste Vi počinjali karijeru. Dijelite li to mišljenje?

Ćerimagić: Mislim da je Željo sada kvalitetniji u organizacionom smislu nego prije, a to za sobom odmah vuče i druge pozitivne stvari... Ja mislim da trener Amar Osim plus kvalitetna uprava koju Željo sada ima je formula za uspjeh i ambiciju koju klub kakav je Željezničar uvijek mora imati.

Predsjednik UO Željezničara Admir Džubur: Stvorili smo pozitivnu atmosferu

Radiosarajevo.ba: Po čemu pamtite vrijeme provoedeno u klubu sa Grbavice?

Ćerimagić: Iz Željezničara sam otišao kao veoma mlad i sigurno da je to klub gdje sam dosta toga naučio i naravno da pamtim samo pozitivne stvari. Također, tu sam stekao dosta dobrih prijatelja i imali smo jako dobru generaciju, što govori i sam podatak da većina i dalje igra profesionalno u respektabilnim evropskim, ali i premjierligaškim klubovima. Želji želim što bolje rezultate i dostignuća u budućnosti.

Fascinantni kadrovi: Manijaci u jedan glas otpjevali Grbavicu

Radiosarajevo.ba: Uvijek je dilema - Messi ili Ronaldo. Šta Vi mislite, Argentinac ili Portugalac ili, pak, neko treći?

Ćerimagić: Pa, sigurno da su to igrači s druge planete, što se kaže. Teško ih je porediti. Svaki je specifičan na svoj način, ali na mene je najveći utisak ostavio Ronaldo, ali onaj "debeli" Ronaldo iz Brazila zbog kojeg sam najviše i zavolio fudbal još kao dječak.

Radiosarajevo.ba: Koji je to klub za koji se može reći da je Vaša neispunjena želja?

Ćerimagić: Na to pitanje ću Vam odgovoriti po završetku karijere, jer kao što kažu: Igra se dok sudija ne svira kraj. Tako da još ima vremena za to, ali sigurno je da uvijek više volim biti realan i ići korak po korak, jer na neke stvari nemamo uticaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije