AP: Kako je Nermina Alić razbila predrasude u kazandžijskom poslu

Radiosarajevo.ba
AP: Kako je Nermina Alić razbila predrasude u kazandžijskom poslu
PrtScr / Nermina Alić u radnji

Ugledna američka novinska agencija Associated Press (AP) napravila je video o jedinoj ženi na Baščaršiji koja je i kazandžija i kalajdžija i bavi se izradom različitog posuđa od bakra.

Stoljećima su kazandžijske radnje krasile samo srce Sarajeva - Baščaršiju, piše AP.

Sada se tradicionalni zanati moderniziraju. Ipak, jedna žena odlučila je baviti se ovim poslom.

Nermina Alić vodi malu kazandžijsku radnju na Baščaršiji. Njen otac Hadžan, koji ima 81 godinu, najstariji je poznati kazandžija u Sarajevu.

Prepustivši joj vođenje kazandžijske radnje, Hadžan, koji i sam povremeno joj pomogne u poslu, prekršio je nepisano pravilo na Baščaršiji da je ovo “muški posao”.

“Moja porodica nije imala drugih mogućnosti, jer sam ja jedino dijete. Ipak, činjenica je da kada sam se rodila i dok sam odrastala, moj otac nije vidio mene u ovom poslu, da ću ja to jednog dana preuzeti i baviti se onim čime se on bavio. Tako je to, jer žene, po tradiciji, nisu pripadali ovoj vrsti posla”, objašnja Nermina Alić za AP.

U prošlosti, ženama je povremeno bilo dozvoljeno da dotjeraju neke detalje na proizvodima od bakra, ali glavni posao vodili su muškarci. Do podrazumjeva kuckanje bakra čekićem, oblikujući ga u razne džezve, sahane, tacne, ibrike, šećerluke itd.

Ipak, Nermina je odrastajući uz oca izučila zanat, prije nego će postati svjesna rodnih stereotipa.

“Znala sam da sam mogla ovo raditi i prije nego sam postala svjesna tradicionalnih podjela između muškaraca i žena. Tako je to i inače između muških i ženskih poslova”, kaže Nermina.

Alić je studirala umjetnost a sada koristi to znanje i vještine kako bi proširila paletu svojih ručno rađenih proizvoda. Neki od novih proizvoda su svijećnjaci oblikovani kao tradicionalni ibrici.

Alić napominje da su njene kolege podržali je i jednako je tretirali u poslu.

“To što sam žena nikada mi nije bila prepreka ili problem. Ovdje će vas ljudi cijeniti ako znate raditi posao i ako znate poštovati druge, bez obzira kojeg ste spola”, ocijenila je Alić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije