Filip Andronik: Još uvijek u BiH ima zaljubljenika u strip

Radiosarajevo.ba
Filip Andronik: Još uvijek u BiH ima zaljubljenika u strip
Treći nastavak bh. superjunačkog strip serijala o superjunaku Amneziji, autora Filipa Andronika predstvaljen je prošle sedmice u striparnici Agarthi Comics. Riječ je o jedinoj striparnici u Sarajevu, odnosno Bosni i Hercegovini.

Tim povodom Rado slušan gost u programu Radija Sarajevo bio je nagrađivani strip crtač Filip Andronik.

"Amnezija je superjunak koji je nastao prije desetak godina. Svidio se publici i to je razlog da imamo i treći nastavak. Strip je humorističan tako da u njemu nema nekog ozbiljnog nasilja. U ovom stripu najveći neprijatelj glavnog junaka je on sam. On jednostavno zaboravi da je kao superjunak trebao da spasi svijet.

U prvom dijelu smo se upoznali, u drugom je objašnjeno kako je postao superjunak, a u trećem nastavku postaje negativac nakon što ga odbaci djevojka u koju je zaljubljen. Djevojka mu je rekla da ga ostavlja jer je negativan. On zaključuje da je negativac i postaje zao. Ali pred kraj se sve vraća u normalu“, ispričao je za slušatelje Radija Sarajevo Andronik.

Amnezija ima dva pomoćnika koji također imaju određene probleme. Njegovi pomoćnisi su Depreso i Vertigo. A svi likovi imaju zadatak da budu što zabavniji za čitatelja.

Autor stripa poručuje kako Amnezija ne završava svoju misiju s trećim nastavkom.

Iako je broj čitalaca manji nego prije rata, još uvijek u BiH ima zaljubljenika u strip, kaže Andronik. Posebno ga raduje što su među njima djeca. A kada je riječ o strip crtačima, u našoj zemlji ih ima svega pet do deset.

"Mi stvaramo stripove, gradimo strip scenu, i na taj način nastavljamo graditi strip kulturu. Ukoliko želite biti jedan u milion, onda se bavite strip crtanjem i bit ćete".

Andronikov novi strip album za sada se može pronaći u striparnici Agarthi Comics po cijeni od 10 KM.

 

Filip Andronik autor je i crteža za video spot "Kažu"Dubioze Kolektiv, za koji je animaciju radio Toni Huml.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije