Amra Šabić-El-Rayess: Vjerujem da će se historijska prekretnica u SAD osjetiti u BiH

2
F. V.
Amra Šabić-El-Rayess: Vjerujem da će se historijska prekretnica u SAD osjetiti u BiH
Privatni album / Amra Šabić-El-Rayess

Ovo je velika prekretnica u američkoj historiji, kaže za portal Radiosarajevo.ba Bišćanka Amra Šabić-El-Rayess, profesorica i naučni istraživač na Univerzitetu Columbia, poslovna žena s političkim vezama koje sežu do budućeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena, s kojim se u brojnim navratima susretala i sarađivala.

Podsjetimo, profesorica Šabić-El-Rayess se nedavno američkoj javnosti predstavila s knjigom Mačka kojoj nikada nisam dala ime: Istinita priča o ljubavi, ratu i preživljavanju (The Cat I Never Named: A True Story of Love, War and Survival), koja je izazvala veliku pažnju u Sjedinjenim Američkim Državama i ubrzo dobila status bestsellera, ali i velike pohvale kritike.

"Amerika je u zadnjih nekoliko godina sve više izgledala kao predratna Bosna i Hercegovina. Zamislite šta bi bilo da se je u predratnoj Bosni i Hercegovini našao lider koji je bio u stanju da promijeni tok dešavanja u jednom takvom ključnom momentu? Zemlja i mnogi životi bi bili spašeni", kazala je Šabić-El-Rayess.

Nadalje, dodaje da se Amerika našla upravo u jednom takvom jednom presudnom momentu, gdje su Amerikanci morali odlučiti da li žele da ih vodi mržnja ili razum i kompromis.

"Predsjednik Biden je čovjek koji će biti u stanju da nađe zajednički jezik sa republikancima i da smiri tenzije u američkom društvu. Ja sam uvijek zagovornik zlatne sredine kada je u pitanju američka politika i predsjednik Biden se upravo tu i nalazi", naglasila je.

Šta ovaj trenutak znači za našu zemlju i Zapadni Balkan?

"Što je jako bitno za Bosnu i Hercegovinu, novi predsjednik SAD-a će na prvi dan svog mandata da ukine takozvanu 'Zabranu za muslimane' koja je osporila ulazak i vize građanima većinskih muslimanskih država, i to vam treba biti dovoljan pokazatelj ogromnih promjena u atmosferi koju Biden donosi. Kao što je naš narod najbolje rekao "iza svake kiše dolazi sunce". I u Americi je danas jako sunčan dan. Ja se samo nadam da će to sunce osjetiti i u Bosni i Hercegovini, kroz sasvim novu politiku prema Balkanu", zaključka je Šabić-El-Rayess.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije