Ambasador Italije Nicola Minasi: Svi ste pozvani na Diplomatski bazar

V.A.Z.
Ambasador Italije Nicola Minasi: Svi ste pozvani na Diplomatski bazar
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Nicola Minasi prilikom gostovanja na Radiju Sarajevo

Ambasada Italije u BiH provodi mnoge djelatnosti koje doprinose razvoju naše zemlje. Usmjerene prvenstveno na unapređenje ekonomskih odnosa i kulture,  aktivnosti Ambasade čine život građana u BiH ljepšim i perspektivnijim. 

Nicola Minasi, ambasador Italije u BiH, posjetio je prostorije Radija Sarajevo i gostovao u našoj redovnoj emisiji "Četvrtkom o kulturi" kako bi najavio dva večlika događaja. 

Opera Seviljski brijač uskoro će se naći na repertoaru Narodnog pozorišta u Sarajevu. Ovo remek djelo talijanske "opere buffa" (komične opere) koje je 1816 godine skladao Gioachino Rossini,  na sceni u Sarajevu naći će se zahvaljujući, između ostalog, ambasadi Italije koja je koproducent. Iz Italije je stigla grupa Zero positivo, koja potpisuje režiju, scenografiju, kostimografiju i dizajn svjetla. Kako je došlo do ove suradnje, pitamo ambasadora Minasija: 

"Da budem iskren, prvi razlog je što lično jako volim ovu operu.  Drugi razlog je da sam prije desetak godina  pitao  sam jednog solistu - koja je opera najjednostavnija za postaviti u inostranstvu  i on mi je rekao da je to ova opera. Tako smo odlučili da pokrenemo  produkciju u Sarajevu, s obzirom da se radi o scenografiji koja je lako izodiva. Ali kada smo započeli suradnji sa prijateljima iz Narodnog pozorišta u Sarajevu i s grupom Zero positivo, stvar se pokazala nimalo jednostavnom.  Postavka će biti veoma inovativna i efektna, i sretni smo što smo se baš za nju odlučili", istaknuo je ambasador. 

Imao sam zadovoljstvo da prisustvujem prvom susretu umjetnika, ali nakon toga nisam više išao na probe jer želim da, kao i drugi građani, doživim to iznenađenje na premijeri. Kao što znate, premijera je zakazana za 6. decembar (četvrtak) a prva repriza je u subotu 8. decembra", kaže naš sugovornik

Osim autorkse grupe Zero Positivo, iz Italije dolazi solistkinja Aloisa Aisenberg, mezzosopranistkinja koja će pjevati ulogu Rosine.

Ambasada italije upriličila je i nagradnu igru za sve zainteresirane koji imaju priliku osvojiti ulaznice za premijeru. Deset najsretnijih, koji do 1. decembra budu postali pratitelji Twitter i Instagram profila Ambasade Italilje, dobit će ulaznicu za premijeru. 

Diplomatski bazar s humanitarnim ciljem 

Drugi  prigodan razlog za razgovor s ambasadorom Italije je veliki događaj koji će se održati u subotu 1. decembra u dvorani Mirza Delibašić na Skenderiji - Diplomatski zimski bazar. Tradicionalno, početkom decembra svake godine, ambasade i predstavništva stranih kompanija predstavljaju se na štandovima sa  tradicionalnom hranom, poslasticama i suvenirima na prodaju, a sve s humanitarnim ciljem. Ove godine, jedna od članica organizacijskog odbora je i supruga ambasadora , gospođa Annarita Minasi

"Svi jedva čekamo da vidimo kako će sve izgledati u subotu. Radili smo da privučemo nove sponzore, ali smo htjeli da Bazar postane zanimljiv ne samo za Sarajevo nego i za druge gradove u BH. Mnogo novih sudionica, čak četrdeset ambasada se odazvalo, a među novima su Belgija, Egipat, Sveta Stolica, Slovačka, pa čak i ambasada Koreje koja pokriva BiH iz Zagreba. 

Sve ova ambasade će prodavati hranu i različite predmete, a sav prikupljeni novac darovat će se udruženjima koja zastupaju djecu s potešoćama u razvoju. Prošle godine prikupili smo preko 200.000 KM, a za ovu godinu se nadamo još većem iznosu. Zaista želim da se zahvalim svim gospođama, suprugama ambasadora, koje su se angažirale kako bi sve bilo na visokom nivou. 

Osim široke ponude tradicionalne hrane i suvenira, mnogi se vesele tomboli za koju je predviđeno mnogo atraktivnih nagrada. Tu će biti i licitacija, a među najatraktivnijim predmetima bit će dresovi poznatih fudbalera, a među njima i dres Edina Džeke.  Prostor za djecu, prostor za ples, sudjelovanje muzičara... bit će tu mnogo aktivnosti. To će biti dan pun različitih događaja i iznenađenja. Svi ste pozvani", poručuje  ambasador Italije. 

Naš sugovornik otkriva da će i osobno biti prisutan na štandu ambasade Italije, gdje će kuhati domaća jela od namirnica koje su stigle iz Italije. Na ovom štandu će sladokusci imati priliku kupiti tradicionalne talijanske božićne kolače Panetone i Pandoro. 

Događaj će se održati od 10,00 do 18,00 sati u subotu 1. decembra. Ulaznica za diplomatski zimski bazar stoji 5 KM, a ulaz za djecu do 10 godina bit će besplatan. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije