Alen Ramić donio BiH zlato iz Europe: Sve što sam sanjao, desilo se u Rimu

A. Sokolović
Alen Ramić donio BiH zlato iz Europe: Sve što sam sanjao, desilo se u Rimu
Foto: Privatni album / Alen Ramić donio BiH zlato iz Italije

Bosna i Hercegovina od proteklog vikenda ima još jednog šampiona. Jiu jitsu borac Alen Ramić osvojio je zlatnu medalju na jednom od najvećih turnira u tom sportu - Rome Openu i Evropskom "no gi" prvenstvu, koje je u nedjelj okončano u Rimu.

Ramić je u kategoriji do 97 kilograma postao prvak Evrope u "no gi" disciplini, master 2, purple belt kategoriji.

Još jedan Bosanac na tronu: Alen Ramić postao prvak Europe

Bosanskohercegovački jiu jitsu borac Alen Ramić osvojio je zlatnu medalju na jednom od najvećih turnira u tom sportu - Rome Openu i Evropskom "no gi" prvenstvu, koje je jučer okončano u Rimu. Ramić je zavidnu formu pokazao već u petak kada je u disciplini "gi", u kategoriji -97 kiglorama master 2.

Iz Rima je stigla vijest da je u polufinalu je bio bolji od Lukasza Szylera, dok je u finalu savladao Craiga Frasiera.

Nakon povratka iz Italije u austrijski Graz u kojem ima klub već pet godina, Ramić je u razgovoru za Radiosarajevo.ba govorio o uspjehu u Rimu, prvom evropskom zlatu, čestitkama, ali i budućim planovima...  

Radiosarajevo.ba: Alene, prije svega čestitke na sjajnom uspjehu. Kakav je osjećaj pet dana nakon što ste BiH donijeli novu zlatnu medalju?

Ramić: Veliki pozdrav vašoj redakciji i hvala na čestitkama. Osjećaj je neopisiv. Saznanje da se toliki uloženi trud isplatio je predivan. Ono što me još oduševilo i ispunilo srce, su bezbrojne čestitke i komentari na društvenim mrežama. Zahvalan sam svima koji se raduju mom uspjehu.

Radiosarajevo.ba: Nakon (ne)prospavanih noći, koji duel izdvajate kao najbolji u borbi do zlata?

Ramić: Izdvojio bih finalni duel. Ovo je moje treće finale na zadnja tri evropska "no gi" prvenstva.

Radiosarajevo.ba: S kakvim ambicijama ste otišli u Rim na ovo europsko takmičenje?

Ramić: Prva dva finala sam izgubio... Tako da se osvajanje ovog postavilo kao prioritet. Pobijedio sam protivnika tehnikom gušenja. Sve ono što sam sanjao, desilo se u Rimu.

Radiosarajevo.ba: Kakva je perspektiva jiu jitse u Bosni i Hercegovini?

Ramić: Perspektiva jiu jitse u BiH je dobra. Prije 10-tak godina u Sarajevu su egzistirala dva, tri kluba. Sada ih ima oko 10. Tu je svjetski prvak Almir Kapić, evropsku prvakinju Rubina Mešović. Koji god klub iz Sarajeva pošalje djevojke ili momke na takmičenje, oni se vrate s medaljama. I svaka me raduje kao da je moja.

Alen Ramić donio BiH zlato iz Italije - undefined

Foto: Privatni album: Alen Ramić donio BiH zlato iz Italije

Radiosarajevo.ba: Ko Vam je najveća podrška?

Ramić: Najveća podrska je porodica, supruga naročito. Ona je ta koja trpi najviše zbog mojih treninga i moji studenata iz kluba.

Radiosarajevo.ba: Izdvojite nam prijatelje koji su prvi čestitali na uspjehu?

Ramić: Velika hvala Aldinu, Elminu, Ognjenu, Aleksandru i Almedinu koji su bili sa mnom na turniru. Na njemu su se i borili i mogu s ponosom istači da je Elmin Bajrić osvajač bronze na Evropskom prvenstvu, Aleksandar Bijelić je osvajač zlata na Rome openu, a Almedinu Bilalu i Aldinu Bajriću su samo nijanse odlučivale o ulasku u polufinale i borbi za medalju.

Radiosarajevo.ba: Gdje Alena možemo pratiti na narednim takmičenjima?

Ramić: U planu je još prvenstvo Sao Paola u januaru i Svjetsko prvenstvo u Abu Dhabiju. To mi je sljedeči cilj. Nadam se da ću dostojno predstavljati BiH i na ovim takmičenjima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije