Aleksandra Jerkov: Žena koja je "razbila njušku" Šešelju!

Radiosarajevo.ba
Aleksandra Jerkov: Žena koja je "razbila njušku" Šešelju!
Foto: Medija centar Srbije / Aleksandra Jerkov

Zastupnica Demokratske stranke Srbije Aleksandra Jerkov našla se posljednjih dana na udaru Vojislava Šešelja, njegovih radikala, ali i poslanika vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića nakon što je tokom 'aktualnog sata' nazvala četničkog vojvodu, Šešelja, ratnim zločincem i javno upitala kada će mu biti oduzet mandat.

Piše: Faruk Vele

Jerkov je doživjela dobacivanja, vrijeđanja i prijetnje. Kad je ostala u sali bez kolega, svjedočili su pojedini poslanici, radikali su okružili Jerkov, najbrutalnije je vrijeđali i pretili da će joj "razbiti njušku", kao i da treba da pazi šta radi narednih dana!  Šešelj je i sam rekao da će "razbiti nos" svakom ko ga nazove "ratnim zločincem", a ona ga pozvala na počne od nje! Besramno su je nazivali i "ustaškom kurvom".

Sve u centru reformiranog Beograda, koji uživa podršku zapadnih prijestolnica, u Skupštini Srbije...

"Smatram da nemam pravo da se osjećam ugroženom. Ja sam javna ličnost i imam zaštitu javnosti. Narodni sam poslanik. Mnogo je veći problem što su se uplašili građani hrvatske nacionalnosti, onog momenta kad je Šešelj rekao da je da jedva čeka da ponovi zločine. Kada nije stigla sankcija za takve istupe, iako je on osuđen za ratne zločine, svi građani Srbije koji nisu Srbi se osjećaju izuzetno ugroženi ili uplašeni.  To je mnogo veći problem od toga da li se ja osjećam ugroženom", kazala je Jerkov za Radiosarajevo.ba.

Napominje da Šešelj isti kakav je i bio, te da se od njega ne može očekivati različita vrsta ponašanja ni reakcija.

"On je čovjek koji je cijelu karijeru, višedecenijsku karijeru, mrzi, pljuje, huška, proganja, vrijeđa, prijeti i to je prosto način na koji o funkcioniše. Drugi par rukava jeste činjenica da je njemu očigledno dozvoljeno da se ponaša na takav način. Nije se desila sankcija ni zašto što je uradio u prethodnih desetak dana.  Bilo je tu  stvari zbog kojih se morao da odgovara: otvorena prijetnja da će nastaviti svoje ratne zločine, obećanje da će "razbiti njušku" svakom ko ga nazove ratnim zločincem. Nakon toga, ovo sa hrvatskom zastavom i samnom", navela je ona.

Aleksandra Jerkov - undefined

Aleksandra Jerkov

Pojašnjava kako su to očigledno stvari koje s njemu očigledno dopušene.

"Licemjeran je izgovor da mu se ne može ništa jer je on poslanik. Šešelj je poslanik isključivo jer ga vlast nezakonito drži u Skupštini. Kada bi se primjenjivao zakon, Šešelj ne bi smio da bude poslanik! Sve što Vojislav Šešelj radi, radi uz apsolutnu podršku Vučića i SNS", uvjerava nas Jerkov.

Pitali smo Aleksandru Jerkov zatšto Vučić to tolerira?

"U um Aleksandra Vučića, zaista, ne bih mogla da zalazim. Pretpostavljam da je djelomično i to što je Vučić Šešelja podržavao i devedesetih kada je radio to što je radio. Podržava ga i sada.  Pretpostavljam da zbog pitanja Kosova želi ponovo da se predstavi kao nacionalista i neko ko neće da sankcioniše Šešelja. Ne očekujem da Šešelju bude oduzet mandat. Jer, u trenutku kada sam postavila moje pitanje, vjerujte da sam gore uvrede dobila od poslanika SNS-a. Time sam zapravo dobila odgovor na pitanje. Vjerujem da mu neće oduzeti mandat. Kakvu poruku šaljemo? Šaljemo poruku da smo zemlja gdje osuđeni ratni zločinci mogu nesmetano da prijete građanima hrvatske nacionalnosti", istakla je Jerkov.

Šešelj je najavio za 6. maj miting u Hrtkovcima, mjestu koje je pomenuto i u njegovoj osuđujućoj presudi. Demokratska javnost Srbije je najavila da će se sprostaviti.

"Mi smo rekli da ćemo, ako država to ne učini, mi zaštiti građane hrvatske nacionalnosti. Ako nema nikog da spriječi radikale u onome što rade, mi smo spremni da to uradimo. Ministar policije, također, dugogodišnji saradnik Šešelja, rekao je da će policija zabraniti sve skupove i zaštititi građane, od svih koji su najavili skupove.  Dakle, jednaka prijetnja i onima koji Hrvatima prijete protjerivanjem iz Vojvodine i onima koji štite te građane. Srpski radikali su rekli da će oni održati skup bez obzira na zabranu. Šaljemo, evo, i poruku da smo zemlja u kojima Šešelj nesmetano može da radi to što radi i u kojoj nema niko da mu u tome stane na put! Svaki dan koji Šešelj provede u Skupštini Srbije, a ne u zatvoru, jer prijeti građanima hrvatske nacionalnosti, jeste dokaz da ima apsolutnu podršku vlasti u Srbiji", navela je Jerkov za Radiosarajevo.ba.

Jerkov je za naš portal prokomentirala i regionalnu politiku Aleksandra Vučića.

"S jedne strane puno su usta priča o regionu, želje za što bržim evropskim integracijama, samohvale o tome kako imamo više prijatelja u Evropi, svijetu i reginu. S druge strane, imamo Šešelja koji nesmetano gazi hrvatsku zastavu, Vulina i svakom u Srbiji je jasno da sve to što se dešava je uz apsolutnu podršku Aleksandra Vučića, što  nas dovodi do drugog pitanja kakva je njegova politika u Srbiji", navodi Jerkov i podcrtava:

"Eto, upravo takva. Svi građani Srbije  znaju da se ništa ne može desiti bez njegove dozvole, bez njegovog balogoslava a ponekad i njegovog direktnog naloga. Imamo zaista državu u kojoj ne funkcionišu institucije. U kojoj nemamo vladavinu prava, već vladavinu jednog čovjeka koji sada zbog nekih obećanja koje je dao u vezi s Kosovom ima podršku EU u svemu što čini, a vidjet ćemo do kada će to moći da bude".

Primijetila je i da Vučić nikada nije kritizirao secesionističku politiku čelnika RS Milorada Dodika.

"Apsoluto da nije. Sve ovo pokazuje ko je on. On je isti onaj Aleksandar Vučić, srpski nacionalista, koji voli Dodidika, nema jasnu predstavu o tome šta je BiH i šta je njezin teritorijalni integritet. I to je, eto, tako žongliranje između različitih politika. Zavaljujući medijskom mraku u kojem se Srbija nalazi, to prolazi. Nema nikog da dovede u pitanje tako nešto. Raste broj ljudi koji shvataju šta se dešava", zaključila je Jerkov.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije