Akademik Muhamed Filipović: Bosna je naš jedini nacionalni program

Radiosarajevo.ba
Akademik Muhamed Filipović: Bosna je naš jedini nacionalni program
Foto: Fuad Fočo / Muhamed Filipović

Akademik Muhamed Filipović, zasigurno jedan od najpoznatijih bosanskih intelektualaca, naš istaknuti filozof i historičar, danas ulazi u 10. deceniju života.

Piše: Faruk Vele

Profesor Filipović, koji 3. augusta slavi svoj 90. rođendan, bez sumnje je osebujna ličnost domaće javne scene. Bio je poštovan i hvaljen među intelektualnom zajednicom i "običnim narodom", ali u isto vrijeme decenijima snažno napadan i osporavan, sve do današnjih dana.

"Život je inače težak, a pogotovo je naša historija bila teška, tako da život znači dugo iskušenje i patnju s kojom se susretne svako od nas ko je živio dugo. Svako ko je živio dugo, doživio je svašta. Različite terore, progone, neprilike, tako da je njegovog život iskustvo bogato više negativnim doživljajima, nego pozitivnim", govori akademik Filipović sasvim tihim glasom.

Decenije života i kontinuiranog rada, ipak, ostavljaju traga. No, profesor Filipović, na svoj način upozorava:

"Međutim, velika je vještina, velika kultura potrebna da se iz negativnog konteksta događaja izvuku pozitivni efekti, odnosno pozitivne konzekvence. Jer, ako mi neprestano žalimo, kukao i s opravdanjem se tužimo na naš život, prilike, postupke drugih ljudi prema nama, na način kako se druge države i sistemi odnose prema nama, tada se utapamo u jednu situaciju u kojoj se naša sudbina neprestano ponavlja, u mislima, doživljajima, u onome kako mi razumijemo, doživljavamo i živimo našu historiju i život".

Prema njegovim riječima "mi moramo da se otresemo negativnih aspekata našeg postojanja".

"Naš historija nije lagana, naša historija je neobična. Jedan narod uspijevanja više od 1500 godina da održava kontinuitet svoga nacionalnog, kulturnog, duhovnog identiteta. Vi ne možete naći toliko sličnih naroda, osim nekih zatvorenih naroda, da su uspjeli da se održe na taj način. A mi Bošnjaci smo se održali 1500 godina, da nas nisu izmijenili. Mi smo uvijek isti. Kakvi smo god bili u vrijeme Kulina bana, takvi smo bili za naših kraljeva, u vrijeme postojanja naše države... Bili smo veliki patrioti, bili tolerantni, živjeli u prijateljstvu i međusobnom razumijevanju s drugim narodima, u velikom međusobnom razumijevanu... Takvi smo mi i danas, samo je potrebno pronaći tu žilu naše historije koja je bitna za nas, a to je upravo ta bošnjačka historija. Bošnjaci 1500 godina kontinuirani živući narod koji održava jedan standard ponašanja, mišljenja i djelovanja", tvrdi akademik Filipović.

Govoreći o izazovima današnjeg vremena, podvlači svoju raniju tezu da je Bosna, prije svega, jedini nacionalni program Bošnjaka.

"Pa, naravno, mi moramo voditi politiku koja ima na umu, u vidu interese Bosne kao historijske, kulturne, duhovne, ekonomske i političke tvorevine. Koliko ispustimo iz vida da je Bosna ono što je kriterij, osnova i svijest politike koju vodimo, mi ćemo se izgubiti u tim mnogobrojnim igrama, putevima koji nam se nude kao putevi spas. Zapravo to nisu nikakvi putevi spasa, zapravo to je gubljenje svakakvoga traga, koncepcije i razumnog ponašanja u odnosu na prirodu naše historije", upozorava akademik Filipović.

Kako sačuvati Bosnu u turbulentnim vremenima današnjice, pitali smo profesora Filipovića.

On odgovara pitanjem kako bilo šta, na kraju, poručiti bošnjačkim i bosanskim političarima kada oni misle da sve znaju.

"A oni, prije svega, ne znaju šta je taj bošnjački identitet. Taj identitet je jedna vrijednost koja je, da tako kažem, jedinstvena u našoj historiji. Nismo mi Bošnjaci narod koji se eto tako razlikuje samo po običajima, vjeri... od drugih sa nama živućih naroda. Mi Bošnjaci smo ti koji živio 1500 godina na takav način. Živimo u saglasnosti s idejom miroljubivosti, bratstva, jedinstva, međusobnog povjerenja, međusobne saglasnosti, ljubavi i saradnje, što nas je održalo. Da nije svih tih vrijednosti mi bismo nestali s obzirom na to da smo mali narod", zaključuje akademik Filipović.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije