Akademik Duraković: Na sceni je strategija destabilizacije BiH, EU je licemjerna

Radiosarajevo.ba
Akademik Duraković: Na sceni je strategija destabilizacije BiH, EU je licemjerna
Foto: Faruk Vele / Esad Duraković

Profesor s Filozofskog fakulteta u Sarajevu, akamdemik Esad Duraković, pozdravio je jučerašnje zaključke vlasti u Tuzli i Kantonu Sarajevu u vezi sa pitanjem migranata. Prema akademiku Durakoviću, doneseni su dobri zaključci. 

Piše: F. V.

"Čini se da su ljudi napokon shvatili ozbiljnost toga međunarodnog projekta na štetu BiH pa s razlogom traže da se migranti ravnomjerno raspoređuju po cijeloj BiH, uz punu odgovornost i brigu Vijeća ministara. Do sada se težilo ka tome da se koncentriraju isključivo u dijelu Federacije u kojem su Bošnjaci većinski narod, što predstavlja strategiju za destabilizaciju toga dijela zemlje i za argumentiranje Dodikove i Čovićeve secesije ", govori Duraković.

Uznemirujući navodi: Migrante tuče i bh. policija, a Hrvatska ima i podrum za mučenje

Međutim, prema njegovom mišljenju, ovo nije dovoljno nego odgovorne institucije BiH treba da insistiraju na dvije sljedeće stvari:

"Prvo, da stalno upozoravaju međunarodnu javnost i međunarodne humanitarne organizacije na to da se EU ponaša nekorektno i neodgovorno i prema migrantima i prema BiH koja i danas ima problem sa svojom unutarnjom migracijom, s povratnicima. Treba ukazivati na činjenicu da migranti slobodno prolaze kroz zemlje koje su članice EU (Grčka, Bugarska), a onda ta EU hermetički zatvara svoju granicu u Hrvatskoj, gdje se čak i puca na migrante pri njihovom pokušaju prelaska granice. Tako ih EU gomila u zemlji koja nije članica EU i drži pridike toj zemlji o humanitarnom karakteru krize. Nužno je demaskirati – stalno iznova – taj licemjerni odnos EU", smatra Duraković.

Drugo, odgovorne institucije u BiH treba da insistiraju, kao na prioritetu, na osiguranju vlastitih granica.

"Dakle, nije dovoljno čak ni to da se migranti ravnomjerno raspoređuju po BiH već valja ukazivati na naprijed navedene prioritete. Najzad, vrijeme je da se govori i o tome da poodavno nije riječ o ljudima koji bježe od rata u svojim zemljama, nije riječ o ratnim izbjeglicama jer sada uglavnom dolaze iz Pakistana, Irana, Indije, Maroka itd. – sve iz zemalja koje nisu u ratu. To bitno mijenja situaciju.

Ako je tačno to što mediji navode – da državni premijer [Denis] Zvizdić u susretima s hrvatskim i crnogorskim premijerima nije ni spomenuo migrantsku krizu, onda je to apsolutno šokantno. Ako jest bilo govora o tome, onda je to prava tema", zaključuje akademik Duraković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije