Ahmed Alili, mladi učač ilahija i kasida čiji glas osvaja regiju

S. H.
Ahmed Alili, mladi učač ilahija i kasida čiji glas osvaja regiju
Foto: Privatni album / Ahmed Alili

Glas Ahmeda Alilija sve je poznatiji bosanskohercegovačkoj javnosti. Mladi učač ilahija i kasida sve je popularniji na društvenim mrežama, a građani Sarajeva imali su ga priliku gledati svake večeri na ramazanskom programu na TVSA koji se emitirao uoči iftara.

Aziz Alili: Iako sam otišao iz Sarajeva, ono je zauvijek ostalo u meni

Mladi Ahmed krenuo je putem svog oca Aziza, jednog od najprepoznatljivijih učača ilahija na našim prostorima, hafiza i sadašnjeg glavnog imama zagrebačke džamije, te majke Lamije koja je bila angažirana u horu Gazi Husrev-begove medrese.

"Ilahije sam počeo učiti još kao predškolac, tada je bio aktuelan album ‘3 hafiza’", rekao je Alili za Radiosarajevo.ba navodeći da pored takvih roditelja, sa kojima je atmosfera u kući uvijek bila ispunjena zvucima učenja Kur’ana, ilahija i kasida, bilo je očekivano da nastavi tim putem.

Nikad nije bilo pritiska od strane roditelja da to moramo, sestra mi se na primjer odlučila za studij farmacije koji je ove godine uspješno okončala, rekao je Alili dodajući kako mu uspjeh njegovih roditelja nikada nije stvarao pritisak, već je to osjećao kao neku odgovornost više.

"Svjestan sam da mi je rad mojih roditelja uvelike olakšao početnu poziciju u životu i karijeri, ali bez vlastitog truda i zalaganja naravno da ne bi bilo ni uspjeha", prokomentirao je.

U Zagrebu je završio Islamsku gimnaziju 2016. godine kao učenik generacije, a trenutno je student 3. godine Fakulteta islamskih nauka na smjeru Islamske teologije.

"Arapski sam učio kroz srednjoskolsko obrazovanje, a kasnije i na fakultetu, ali uvijek ima mjesta za napredovanje", rekao je Alili navodeći kako bi uskoro trebao izaći pred komisiju za polaganje hifza.

Trenutno se nalazi na praksi u SAD-u gdje prevodi teravih-namaz u džematu kojeg čine većinom iseljenici iz Crne Gore (Plav, Gusinje, Tuzi), s Kosova i Sjeverne Makedonije.

Duh ramazana se naravno osjeća gdje god ima postača i teravija, za Bajram također bude fina atmosfera, ali mislim da ćemo se svi složiti da je familija ta koja čini ramazan i Bajram posebnim. Zbog toga, meni je za ramazan najljepše u Zagrebu, ipak mi tamo mama spremi iftar, ispričao nam je Ahmed. 

Do sada ima šest studijski snimljenih ilahija i kasida, što su zapravo kolaboracije sa horom Fatih, horom MIZ Sarajevo, Šejmom Mehić i naravno sa svojim babom.

"O albumu je još rano govoriti, ali od sljedeće godine možete očekivati moj prvi singl", rekao je Alili.

"Jedan od dražih nastupa mi je svakako bio nastup u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu 2014. na bajramskom koncertu, svakako su tu i dvije pune Skenderije, 'Bajram dođe mirišu avlije' 2013. i 'Moj ummete' 2017. Posebno želim izdvojiti koncerte povodom mevluda koji se održavaju u Sportskoj dvorani u Ilijašu gdje sam bio gost više puta. Svaki nastup nosi sa sobom svoju priču i novo iskustvo, nova poznanstva, prijateljstva", rekao je Alili za Radiosarajevo.ba.

Prva ilahija koju je naučio, a zbog toga mu je i najdraža je ‘Gdje su Mekka i Medina’.

"To mi je vjerojatno bio i prvi nastup, pred zagrebačkim džematom", otkrio nam je.

Prošle godine je boravio u Mekki i Medini, što je za svakog muslimana životni san. 

Ahmed Alili - undefined

Ahmed Alili

"Dođeš na mjesto prema kojem se čitav život okrećeš pet puta dnevno. Dođeš i nema dalje. To je to. Gledaš u Ka’bu koju je izgradio Ibrahim, a.s. Piješ vodu s vrela koje je poteklo pod Ismailovim, a.s. nogama. Hitiš s brijega (Saffe) na brijeg (Mervu) kako je hitila naša mati Hadžera, r.a. I na kraju, nalaziš se u rodnom gradu Najodabranijeg među ljudima, u gradu u kojem se počela spuštati Objava. 

Molim Allaha da svim vjernicima omogući da zijarete naše svete gradove, Mekku i Medinu, da isposte mjesec ramazan do kraja i u zdravlju i rahatluku dočekaju Bajram. Bajram šerif mubarek olsun", poručio je za kraj razgovora za Radiosarajevo.ba Ahmed Alili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije