Agentica Gajević: Zahvaljujući njoj naši glumci glume u Hollywoodu

Elma Behram
Agentica Gajević: Zahvaljujući njoj naši glumci glume u Hollywoodu
Možda njeno ime ne znate, ali Anila Gajević je jedna od najuspješnijih menadžerica filmske industrije u BiH i regionu.

Zahvaljujući ovoj obrazovanoj i poduzetnoj ženi, mnogi glumci iz naše i susjednih zemelja danas imaju angažmane u inozemnim produkcijama. A sve je počelo kada je Anila učinila hrabar korak. Prije devet godina osnovala je kasting i talent agenciju Zona.

Zona je prva i jedina agencije ove vrste u BiH i jedna od vodećih agencija u regiji.

Kako je godinama radila novinarski posao, i to u oblasti kulture, kroz rad je pratila film, pozorište, režisere i glumce s kojima se kako kaže i privatno družila. Iz svega toga izrodila se ideja za osnivanje agencije, a iza osnivanja stoji ogroman rad, trud, istraživanje...

"Družila sam se privatno s glumcima a kroz novinarstvo pratila njihov rad. Nekako se ideja rodila spontano, u početku samo kao želja da promoviram naše glumce vani da bi vremenom to preraslo u moju profesiju. Istraživala sam dosta šta podrazumijeva posao agenta, kako funkcioniše agencija, šta svaki glumac treba da ima u portfoliju i nakon svega toga napravila dobre kontakte koji su, srećom, već na samom početku rezultirali ulogama glumaca u ozbiljnim projektima. Nisam bila sigurna u šta će se to sve pretvoriti, ali sam danas sretna da se sve odvijalo ovim tokom. Sigurna sam da još dugo neću mijenjati ovu profesiju“, rekla je za Radiosarajevo.ba Gajević.

Zahvaljujući osnivanju agencije Zona omogućeno je mnogim glumcima iz BiH, ali također iz Hrvatske, Srbije i drugih zemalja u regiji, da igraju u velikim svjetskim filmovima i televizijskim serijama.

"Nedavno smo napravili evidenciju glumaca i projekata na kojima smo radili. Bio je to velik posao s obzirom na to da je mnogo podataka. Uglavnom, više od 100 glumaca smo zaposlili u različitim filmovima i TV serijama a s izvjesnim brojem radimo konstantno tako da oni ostvare i po 5-6 uloga godišnje. Naravno da je za to presudan njihov talent i već odlična pozicija na filmskom tržištu. Zona je tu da nekima pruži priliku da izađu na strana tržišta a neke već etablirane glumce da zastupa na najbolji način.“

Iako nosi veliku odgovornost, ovaj posao za Anilu predstavlja pravo zadovoljstvo, zbog čega joj ništa nije teško.

"Imam sreću da volim ovaj posao kao što sam voljela i prethodni - novinarstvo, tako da mi nije težak. Smatram ga odgovornim jer vodim računa o karijerama drugih ljudi, pogotovo što je riječ o delikatnoj profesiji kakva je gluma. Moja su očekivanja velika pa se možda previše nekad trudim da ih ostvarim a i perfekcionista sam što malo otežava sam proces. Inače moji poznanici misle da je moj posao samo uživanje, odlazak na zabave, crveni tepih, festivali, premijere…To jeste djelomični rezultat ozbiljnog i predanog rada, kako mog, tako i rada glumaca."

Iako je ključna u uspostavi suradnje na filmskim projektima, Anila ne odlazi uvijek na snimanja. Ipak, kao agentica susrela se s brojnim poznatim ličnostima. Pitali smo je ko su za nju istinske zvijezde?

"Ne idem uvijek na snimanja, ali postoje neka koja ne bih propustila kao što su Mission Impossible: Ghost Protocol s Mirajem Grbićem i Goranom Navojcem i November ManMedihom Musliović i Amilom Terzimehić. Tom Cruise i Pierce Brosnan, zvijezde ovih filmova, oduševili su me ljubaznošću i poštivanjem svojim sagovornika a naročito kolega. Inače, mnogi od glumaca koje zastupamo su zvijezde u našim regionalnim okvirima, gore spomenuti kao i Feđa Štukan, Emir Hadžihafizbegović, Tarik Filipović, Slavko Sobin, Kristina Krepela, Bojana Gregorić, Vanesa Glođo, Ermin Sijamija, Muhamed Hadžović, Igor Skvarica, Reshad Strik, Izudin Bajrović, Radoje Čupić, Filip Šovagović, Bojan Navojec, Sebastian Cavazza, Alma Terzić, Marija Škaričić, Visar Vishka, Jelena Jovanova, Nataša Petrović, Milorad Kapor, kao i turske glumice Nesrin Cavadzade i Canan Erguder te Rumunka Laura Vasiliu… Neka mi unaprijed oproste oni koje sam zaboravila spomenuti a mnogo ih je. Moram još i reći da me posebno raduje kada prepoznam u mladim glumcima potencijal filmske zvijezde kakve će sigurno biti Maja Jurić i Zala Đurić.

Kvalitet rada ove agencije te glumačke ekipe koju mogu ponuditi inozemnim produkcijama uveliko se prepoznaje zbog čega se otvaraju vrata i nekim novim budućim filmskim zvijezdama s ovih prostora.

"Imam povjerenje u sve bosanskohercegovačke glumce. Nikada nijedna produkcija nije bila nezadovoljna angažmanom naših glumaca, nego su uvijek hvalili njihov talent, šarm, disciplinovanost, karizmu… Nije slučajno da smo prošle godine u Foxovoj TV seriji Legends bili jedina agencija koja je imala čak deset glumaca ili u remakeu filmskog hita Papillon tri glumca. Agencija i glumci svojom profesionalnošću otvaraju vrata drugim glumcima tako da nije rijetkost da nas casting direktori stalno kontaktiraju iz projekta u projekt jer imaju povjerenje u naše glumce".

Anila Gajević nedavno se našla na listi najboljih budućih lidera u filmskoj industriji, prema ocjeni poznatog filmskog časopisa Screen International.

Ovo priznanje za Anilu predstavlja potvrdu da neko "tamo" prati njen rad, čega, kako sama kaže, nije bila baš svjesna.

"Priznanje da sam ipak na pravom putu i da se isplatilo prije osam godina biti hrabra i riskirati. Sigurno je da smo nakon Screenovog izbora i Zona i ja dobili na većem kredibilitetu. Bili smo i prije toga prisutni na tržištu ali smo sada proširili kontakte s casting direktorima, producentima, rediteljima ali i kolegama agentima iz Evrope i Amerike s kojima već imam uspostavljenu saradnju".

Ovih dana Anila se sprema za put u Peking s glumcima Minkom Muftić, Arminom Omerovićem, gdje je planirano snimanje kratkog filma Rescue za diplomante prestižne Beijing Film Academy. No to nije sve, u planu su i mnogi drugi projekti.

"Čekamo rezultate castinga za nekoliko TV serija i filmova i nadam se da će se neko od naših glumaca pojaviti u velikim produkcijama. Navikli smo u svakoj godini imati neki svjetski hit pa se nadam da će tako biti i u ovoj. Novost je da smo proširili djelatnost i na pozorište pa će Makedonka Nataša Petrović zaigrati na sceni Off-Broadwaya", ispričala je za Radiosarajevo.ba Gajević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije