Advokat Ahmed Žilić dobio nagradu za životno djelo u Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Advokat Ahmed Žilić dobio nagradu za životno djelo u Hrvatskoj
Foto: Nedim Grabovica / Ahmed Žilić

Hrvatski helsinški odbora za ljudska prava (HHO) na čelu sa Ivanom Zvonimirom Čičkom sutra će na Međunarodni dan ljudskih prava dodijeliti svoje tradicionalne nagrade, te istovremeno obilježiti 70. godišnjicu usvajanja Opće Deklaracije o ljudskim pravima.

Među dobitnicima vrijednih priznanja iz Hrvatske ove godine će biti i jedan laureat iz Bosne i Hercegovine.

Naime, međunarodnu nagradu koja se dodjeljuje pojedincima za životno djelo, a koji su u svojim sredinama, van granica Republike Hrvatske, dali značajan doprinos razvoju i praksi ideje ljudskih prava, HHO dodijelio je Ahmedu Žiliću, advokatu iz Sarajeva. 

Nagrada „Miko Tripalo“ koja se dodjeljuje za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava dodijeljena je prof.dr. Ivanu Šimonoviću, profesoru Pravnoga fakulteta u Zagrebu, bivšem ministru pravde Hrvatske i donedavnom pomoćniku generalnom sekretara Ujedinjenih naroda za ljudska prava.

Nagradu „Mašović-Vincetić-Nikolić“, koja se dodjeljuje za doprinos u promicanju vjerske tolerancije, međureligijskog dijaloga, i ekumenizma u Hrvatskoj, HHO je dodijelio Tvrtku Barunu,  isusovcu i čelniku International Catholic Relief (ICR), dok će Ana Tomašković, novinarka HRT-a i urednica emisije 'Normalan život' dodijeljena nagrada 'Joško Kulušić' za doprinos u zaštiti ljudskih prava na području medijskog djelovanja tokom protekle godine.

Svečanost dodijele će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike, Kolinde Grabar-Kitarović, u subotu 08. prosinca 2018. u 19,00 sati u auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije