Hegemonija / Adil Kulenović: Ne odustaju od stvaranja "velike Srbije"

14. 03. 2019. u 17:16:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Od mimikrije do genocida, sa različitim oscilacijama u posljednja dva stoljeća srpska politička misao, ideje i praksa, ne odustaje od stvaranja "velike Srbije", kazao je za Radiosarajevo.ba profesor filozofije i sociologije i predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 Adil Kulenović.

Piše: Faruk Vele

Kulenović je tako reagirao na informaciju da su ministar kulture i informiranja Srbije Vladan Vukosavljević i ministrica prosvjete i kulture bh. entiteta Republike srpske Natalija Trivić 4. marta ove godine u Svečanoj sali Karlovačke gimnazije u Sremskim Karlovcima u Srbiji potpisali Povelju o srpskom kulturnom prostoru, o čemu smo pisali.

Preko "srpskog kulturnog prostora" do "velike Srbije"

Nije riječ samo o „memorandumima“, dodao je Kulenović, onom predratnom i, evo, najnovijem, Povelji, "već i onim očekivanim u bliskoj budućnosti".

"Okvir legalnosti i političku strategiju sačinila je Skupština Republike Srbije još 2009. godine donoseći Zakon o dijaspori i Srbima u regionu. Tadašnji glasni protesti iz Makedonije i Crne Gore, usamljeni iz BiH (Kruga 99, npr.), slabo su se čuli. U institucijama demokratske Evrope pogotovo, pred otvorenim stvaranjem nad državnih skupština, savjeta, ureda, institucija dakle, u Srbiji, Mađarskoj, Hrvatskoj... I koje su suštinski u suprotnosti sa temeljnim načelima Povelje o evropskoj bezbjednosti i saradnji", smatra Kulenović.

Da Bon, Pariz ili Rim, objašnjava Kulenović, proklamiraju to isto, bio bi "kraj evropske nacionalne arhitekture sa lako zamislivim posljedicama".

"A riječ je naprosto o tome da se kulturnom hegemonijom tzv. „matičnih država“ u konačnici ostvari ona politička. I u Povelji je čitljivo da se etnički „srpski kulturni prostor“ jednači sa srpskim nacionalnim identitetom. Državom dakle, onom državom zbog koje srpska politička elita već stoljećima nikako da definiše konačne granice", komentira Kulenović.

On je primijetio slične manifestacije i u potezima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Insistiranje Vučića na pregovorima sa Albancima, a ne institucijama Kosova,
pomirenju sa Bošnjacima a ne i sa državom BiH, Hrvatima, a ne Republikom Hrvatskom, Makedoncima...., samo je drugi izraz nepriznavanja civilizacijskog standarda suverenosti država-nacija, afirmacijom osvajačke politike suverenosti naroda naspram legitimnih država. Nametanjem etničkim Srbima posuđenih kulturnih identiteta mimo historijskih, domovinskih i zavičajnih, Povelja ih čini političkim taocima i „onima Drugima“ u svojim zemljama, ciničnim potpisom i rukopisom ministara dvije „srpske zemlje“, zaključio je Kulenović.

KOMENTARI (3)