Adel Šabanović reagirao na vijesti iz Holandije: Ovo je samo zamazivanje očiju

O. K.
Adel Šabanović reagirao na vijesti iz Holandije: Ovo je samo zamazivanje očiju
Foto: Arhiv / Adel Šabanović

Današnja presuda Vrhovnog suda u Holandiji o djelimičnoj krivici Holandije za smrt 350 Srebreničana u julu 1995. godine samo je zamazivanje očiju žrtvama, kazao je za Radiosarajevo.ba Adel Šabanović, žrtva genocida.

Holandija djelimično kriva za smrt 350 Srebreničana

„Tri stotine naspram osam hiljada žrtava je ništa. Holandski bataljon direktno je pomagao zločincima u egzekuciji Bošnjaka nakon pada Srebrenice“, kazao nam je Adel.

Kako nam je ispričao, i sam je učestvovao u predaji optužnice 2007. godine.

„Oni su tog jula istjerali ljude iz baze, a mogli su svi tamo da budu, jednostavno nisu uradili ništa kako bi spriječili pokolj koji se dogodio. Držali su zatvorene oči nad ubijanim muškarcima i silovanim ženama“, priča nam Adel.

Dodao je da su pripadnici holandskog bataljona krili dokaze o počinjenom zločinu nad Bošnjacima tog jula 1995. godine.

„Tek prije nekoliko godina ustupljeni su video snimci iz baze te fotografije tijela. Tek je prije nekoliko godina u bivšoj bazi akumulatorke otkrivena masovna grobnica a ispovijest je upravo dao holandski vojnik“, dodao je za Radiosarajevo.ba Adel.

Podsjećamo, Adel Šabanović maloljetna je žrtva genocida koju su četnici tjerali da pere krv sa noževa kojima su klali njegove sugrađane. Jedan je od živih svjedoka genocida na području Podrinja i borac za istinu.    

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije