Doktor Abdulah Nakaš, čovjek koji je mnoge zadužio po dobru

S. H.
Doktor Abdulah Nakaš, čovjek koji je mnoge zadužio po dobru
Foto: Fena / Prim. dr. Abdulah Nakaš

U Sarajevu je danas obilježeno 14. godina od smrti prim. dr. Abdulaha Nakaša čiji lik i djelo nikada neće biti zaboravljeni.

"Došli ste ovdje zbog hirurga, ali i čovjeka prije svega. Svakog od vas koji ga pamti nečim je zadužio, ali sigurno po dobrom. Ako nije mogao uraditi dobro, nije ni radio. Zato danas s razlogom ova bolnica nosi njegovo ime. Dok sam ja direktor slijedit ćemo njegovo naslijeđe, a nadam se da će i moji nasljednici držati se istog", rekao je u vrlo emotivnom govoru direktor Opće bolnice Zlatko Kravić.

Godišnjica smrti prim. dr. Abdulaha Nakaša - undefined

Govor direktora Zlatka Kravića

Zaposlenici Opće bolnice, prijatelji i poštovaoci tog istaknutog doktora i humaniste položili su cvijeće na spomen česmu u krugu Bolnice i odali počast doktoru po kojem ta zdravstvena ustanova nosi ime minutom šutnje i učenjem Fatihe. Poručili su kako dobrota i znanje ovog velikog stručnjaka nikada neće biti zaboravljeni, te će čuvati uspomenu na njega. Među okupljenima bili su i njegovi bivši pacijenti koji ne mogu zaboraviti kako je pomogao njima i njihovim bližnjima.

U 14 sati posjetit će njegov mezar na šehidskom groblju Kovači u Sarajevu.

"Abdulaha Nakaša sam upoznao prije rata, vrlo slučajno. Moja majka je bila pacijent na urološkom odjeljenju ove bolnice, pa sam ga tako upoznao. Naše prijateljstvo se nastavilo tokom cijelog rata. Imao je jednu dobru osobinu. Bio je glavni hirurg u Armiji RBiH, a ja sam radio u Dobrinjskoj bolnici, pa je Abdulah Nakaš svaku srijedu dolazio preko barikada samo da vidi kako smo mi, kako nam ide posao i da li imamo sve što nam je potrebno, može li on nešto intervenisati u tom hirurškom dijelu. Poslije toga smo nastavili normalno to saradnju čak i dok sam radio u Ministarstvu za odbranu, a ovu bolnicu je Ministarstvo odabralo da liječi pripadnike Oružanih snaga tako da smo nastavili komunikaciju", podsjetio se Kravić za Radiosarajevo.ba naglasivši kako je doktor Nakaš ostao zapečaćen u njegovom pamćenju zato što je to čovjek od kojeg je puno naučio.

"Ne samo hirurških stvari koje je on prenosio na sve ljude ovdje, nego i neke stvari o životu, o stavovima, o odnosima između doktora, pacijenata i sestara. Najviše što pamtim je to što je bio čovjek koji nikada nikome nije rekao 'ne može'", podsjetio se Kravić.

Kravić je rekao da je danas zdravstvo pod lupom, rekavši kako "ima mjesta tim kritikama, ali smatra da su ipak previše", jer su danas ljekari dostupni pacijentima. U svom govoru rekao je i kako se nada da će ljekari nastaviti slijediti naslijeđe doktora Nakaša.

Prim. dr. Abdulah Nakaš - undefined

Prim. dr. Abdulah Nakaš

Prim. dr. Abdulah  Nakaš, specijalista opće hirurgije i šef hirurških disciplina u Općoj bolnici, radio je kao glavni hirurg Armije RBiH tokom agresije na BiH, a za svoj požrtvovani rad u tom periodu te za angažman u oblasti medicinskih nauka nagrađen je Šestoaprilskom nagradom Grada Sarajeva, saopćeno je iz Opće bolnice prim. dr. Abdulah Nakaš. U tom periodu izvršio je više od 15 hiljada operacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije