Ivan Jani Novak iz Laibacha: Tjentište je odlično mjesto za festival

Vesna Andree Zaimović
Ivan Jani Novak iz Laibacha: Tjentište je odlično mjesto za festival
Na Tjentištu je u petak počeo OK Fest koji ove godine dovodi izuzetnu garnituru regionalnih muzičara. Festival će trajati od 1. do 3. jula, odvijat će se na tri pozornice raspoređene u prirodnom ambijentu Tjentišta.

Historijska simbolika koju nudi ovaj prostor i nekadašnja popularnost kao centra omladinskog turizma bivše SFRJ, ovom festivalu daju posebnan značaj.

Prvu večer festivala uveličat će Vlatko Stefanovski, Babe, Viva Vox i najpoznatiji svjetski industrial  bend - Laibach.

Kao slovenski muzički fenomen, Laibach je već 35 godina poznat po svojoj društvenoj kritici i specifičnom antifašizmu koje prezentira kroz muzičku i vizuelnu simboliku. Osnivač benda Ivan Jani Novak tim je povodom uživo gostovao u programu Radija Sarajevo. 

Odgovarajući na pitanje o rastućem fašizmu koji prijeti Evropi, Novak kaže:

"Fašizam je veoma kompleksna pojava koja je prisutna ne nužno uvijek u istoj formi. On ima različito lice i ono sto Laibach radi je da uvijek 'živciramo' to zlo da bi se ono samo prikazalo. Možda baš tamo gdje najviše voli da se skriva, da se preobuče u neko drugo lice, tj. u nekom smislu naša misija i... u tome smo najbolji".

S obzirom na to da je u ofanzivi na Sutjesci poginulo čak 7.000 partizana pitali smo Novaka kako komentira to da se na masovna stradanja često zaboravljaju, osim ako nisu dio najnovije historije?

"To je stvar politike i historije kao takve. Smrt je ekonomska kategorija, i zbog nje postoji trgovina oružjem, time se hrani. Smrt je vijest koja se jako brzo zaboravlja. Jednostavno živimo u tim površnim vremenima, jer se sa globalizacijom koja se dogodila (globalizacijom medija, internetom, itd) svaka smrt može nadomjestiti drugom smrću i to na kraju postaje 'obavezna vijest' koju gledamo za vrijeme večere... a ko će sad brojati žrtve", kazao je Jani.

I upravo iz ovih razloga, društvene mreže, globalizacija, čini mi se da smo postali više nego ikad društvo površni. U takvom društvu, koliko je važno da se dešavaju ovi festivali i događaji gdje mladi ljudi dolaze i da se susretnu sa spomenikom nekih davnih masovnih stradanja a i da se, na kraju, susretnu s rock and rollom sto je suprotno od turbofolka, koji danas prevladava?

"Turbofolk je samo jedna od inačica. To je nešto što je proizašlo iz te iste ideologije užitka. Mi ne sviramo ni rock and roll, ni turbofolk. Veoma je bitno da se takvi festivali događaju na mjestima kao što je Tjentište", rekao je Novak.

Laiabach je na svom posljednjem albumu objavio pjesmu Eurovision, u kojoj je najavio raspad Evrope, refrenom: Europe is falling apart. Međutim, u svjetlu najnovijih zbivanja i najavi otcjepljenja Velike Britanije iz Europske unije, Novak kaže kako ipak vjeruje da će evropska ideja preživjeti: 

"To je ciklus kroz koji je Evropa i ranije prolazila i uvijek se iz toga budila s nekom boljom idejom. Tako će biti i ovaj put", optimističan je Novak, idejni tvorac i glavna pokretačka snaga kultnog  benda Laibacha, koji je intervju za Radio Sarajevo Radiosarajevo.ba dao u prirodnom ambijentu Tjentišta. 

OK Fest je otvoren za publiku sva tri dana trajanja. Tjentište je od Sarajeva udaljeno 100 km, a u kampu ima ima dovoljna mjesta za preko 3.000 kampera. Trodnevna ulaznica za kamp uz koju je prisustvo koncertima besplatno, košta 25 KM. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije