Nađa Biser Taso: Sarajevo je 1945. godine slavilo antifašiste

Benjamin Redžić
Nađa Biser Taso: Sarajevo je 1945. godine slavilo antifašiste
Privatni album / Nađa BIser Taso, nekad i sad

Šesti dan mjeseca aprila je najznačajniji u historiji glavnog grada Bosne i Hercegovine. Građani Sarajeva i stanovnici cijele zemlje se sa pomiješanim emocijama prisjećaju ovog dana kada je 1945. godine pobjeđen u fašizmu i koji se 57 godina poslije morao ponovo boriti protiv fašizma.

Antifašistička borba je civilizacijska vrijednost kojoj je svoj doprinos dala i 95-godišnja Sarajka Nađa Biser Taso. Ilegalka i SKOJ-evka je među brojnim antifašistima koji su zaslužni da Bosna i Hercegovina i druge jugoslavenske republike budu na moralnoj strani historije prije više od sedam decenija.

Sarajevo je slavilo antifašizam 6. aprila 1945. godine podsjetila se Biser Taso u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Istakla je da su Sarajlije s cvijećem dočekali svoje oslobodioce koji su bili iznenađeni tim činom - skoro pa svečanom atmosferom. Dva dana poslije oslobođenja grada, tramvaji su već bili u funkciji - ukazala je.

Biser Taso je uoči 6. aprila bila na ratištima u istočnoj Bosni. Žali što zbog zdravstvenih poteškoća ne može prisustvovati godišnjicama događaja iz Drugog svjetskog rata.

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba je naglasila da su mladi ljudi bili ključni za Narodnooslobodilačku borbu. Zato je poručila da vjeruje da mladi Bosne i Hercegovine mogu promijeniti na bolje stanje u zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije