Zori Dujmović i Fadilu Novaliću nagrada 'Zlatni odron'

Radiosarajevo.ba
Zori Dujmović i Fadilu Novaliću nagrada 'Zlatni odron'
/ Nagrada Zlatni odron
Udruženje rediteljica i reditelja u Bosni i Hercegovini pokrenulo je "Nagradu Zlatni odron" koju dodjeljuje pojedincima ili pojedinkama najzaslužnijim za nanošenje štete bh kinematografiji.

U saopćenju koje su uputili medijima navode da su kao "laureate" za ovu godinu odabrali ministricu za kulturu FBIH Zoru Dujmović i  premijera FBiH Fadila Novalića.

"Predstavnici Udruženja su se početkom 2015. godine sastali sa g. Novalićem kako bi predstavili svoje zahtjeve te prijedloge rješenja za započinjanje procesa poboljšanja trenutnog stanja u oblasti kulture koje je, kao i u drugim društvenim područjima, rezultat sistematskog zanemarivanja, rasparčavanja i osiromašenja.

Zahtjevi Udruženja uključuju usvajanje kulturne strategije u Federaciji BiH, povratak nivoa finansiranja za kulturu na nivo od 2008. godine, usvajanje neophodnih zakona o audiovizuelnoj umjetnosti, legalizaciju UO i NO fondacija i Filmskog centra Sarajevo, što sve predstavlja suštinske korake za omogućavanje kulturne produkcije i normalizaciju rada kulturnim radnicima, umjetnicima i institucijama.

Komunikacija je u većini slučajeva tokom 2015. i 2016. godine bila isključivo jednosmjerna, te se do saradnje i realizacije neophodnog u dogovoru sa g. Novalićem i g. Dujmović nije moglo doći na način da se uvaže preporuke struke, usvoje potrebni zakonski akti, počne raditi transparentnije i otvorenije. Ministrica Dujmović se od početka svog mandata niti jednom nije sastala s članovima URiRuBIH" navodi se u saopćenju

"Iz tog razloga su se članovi URiRuBiH odlučili na javnu intervenciju - dodjelu nagrade "Zlatni odron" premijeru Novaliću i ministrici Dujmović, kao osobama koje su u prilici i poziciji da urade najviše na unapređenju trenutno katastrofalnog stanja na području filma, filmske produkcije i kulture uopće, a to su propustili. Ne kritiziramo iz pozicije posmatrača, već kao grupa osoba koja se udružila i aktivno radi na iznalaženju načina kako da nam bude bolje u poslu koji volimo.

Želimo ovim činom pokazati da je moguće raditi uspješno, ali da je nažalost sve to moguće isključivo do određenog nivoa poslije kojeg svaki drugi interes pada u vodu a važi samo interes političkih stranaka koji je u slučaju kinematografije suprotan interesima struke i interesima građana i građanki BIH.

Pokazalo se da su g. Novalić i gđa. Dujmović najuspješnije utjelovili pojam prepreke (odrona) na našem putu, poistovjećujući se u cjelosti s okvirom koji im definira njihova politička pripadnost i odbijajući djelovati izvan njega. Nama je preostalo jedino da njihov uspjeh uočimo kao neuspjeh!

Zlatni odron se dodjeljuje za nestručno, netransparentno i nesavjesno djelovanje. Uprkos insistiranju Udruženja rediteljica i reditelja u BiH:

 Nije donesen Zakon o kinematografiji i audiovizuelnom stvaralaštvu.

 Stopiran je izbor direktora Filmskog centra. JP Filmski centar Sarajevo je uništen. 

Nije raspisan konkurs za dodjelu sredstava 2016, niti su napravljeni preduvjeti za raspisivanje konkursa 2016.

Smanjen je budžet za film. (Trenutno je 0,8 miliona eura. Usporedbe radi, Hrvatska, najbliža članica EU kojoj težimo, a približno slična po broju stanovnika ima godišnji budžet od devet miliona eura za kinematografiju). Podsjećamo da je na svaku uloženu 1 KM BH kinematografija do sada vraćala 2,5 KM u budžet. 

Nije izabran stalni UO Fondacija i NO Filmskog centra. precizira se u saopćenju Udruženja redateljica i redatelja BIH

 Nagradu Zlatni odron možete vidjeti ovdje: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije