Znate li da je Branislav Nušić bio upravitelj Narodnog pozorišta Sarajevo?

Radiosarajevo.ba
Znate li da je Branislav Nušić bio upravitelj Narodnog pozorišta Sarajevo?
Foto: A. Sikira/Radiosarajevo.ba / Izložba o Branislavu Nušiću

Slavni Branislav Nušić napisao je komediju Gospođa ministarka, no ono što je manje poznato jeste da je bio intendant Narodnog pozorišta Sarajevo.

Otvorenje izložbe Nemam predstave - Branislav Nušić kao upravnik Narodnog pozorišta u Sarajevu (1925/27.) autorice Tamare Sarajlić-Slavnić upriličeno je danas u okviru Festivala Sarajevska zima, u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Tamara Sarajlić-Slavnić kazala je da je riječ o izložbi koja je i inspirativna i zahtjevna.

Izložba o Branislavu Nušiću - undefinedFoto: A. Sikira/Radiosarajevo.ba: Izložba o Branislavu Nušiću
"Nisam imala zbirku Branislava Nušića, morala sam konsultovati muzejski fundus koji je jako bogat, kao i neke zbirke drugih umjetnika: glumaca, dramaturga iz tog perioda kad je Nušić bio upravnik", istaknula je Sarajlić-Slavnić, dodavši da je uspjela naći neke vrijednih dokumenata. Tako su se na izložbi našli originalni dokumenti, prepiska, plakati iz tog perioda i drugi vrijedni eksponati.

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Šejla Šehabović navodi da se radi o izložbi koja je sadržajna i zanimljivo fokusirana.

Šehabović precizira da se predstavljeni materijal odnosi na samo dvije i po sezone koje je Nušić proveo u Sarajevu kao upravnik Narodnog pozorišta.

Autorica se, objašnjava ona, trudila da pronađe originalne materijale, plakete, prepisku, kao i novinske članke iz tog perioda koji pokazuju izuzetno zanimljivu priču.

Izložba o Branislavu Nušiću - undefinedFoto: A. Sikira/Radiosarajevo.ba: Izložba o Branislavu Nušiću
"Priča govori o odnosu politike, administracije, ekonomije i umjetnosti. Izuzetna je po tome što je jedan od pokazatelja da nam se istorija stalno ponavlja. I da nas samo naša sklonost ka hiperboli i želja da budemo izuzetni u našem vremenu odvraća od toga da razumijemo da je uvijek bilo ovako. I da je svako historijsko vrijeme komplicirano i da je kulturna povijest Bosne i Hercegovine, osim što je zanimljiva, karakteristična i po tome da mi nikad ništa nismo iz nje naučili", zaključila je Šehabović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije