Zmaj od Bosne: Herojska opera ali i sevdalinka ljubavi prema domovini

Radiosarajevo.ba
Zmaj od Bosne: Herojska opera ali i sevdalinka ljubavi prema domovini
/ Press konferencija uoči premijere opere Zmaj od Bosne
"Praizvedba opere Zmaj od Bosne koja će se desiti u četvrtak 15. decembra 2016, još je jedan 'visoki toranj' u Sarajevu."

Tako je glasila simbolična usporedba o važnosti ovog projekta i njegovom značaju u cjelokupnoj bh. historiji, izrečena na današnjoj konferenciji za medije, uoči praizvedbe velikog muzičko-scenskog djela kompozitora Asima Horozića, na libreto Nijaza Alispahića, koje je na scenu postavio redatelj Ozren Prohić.

"Opera Zmaj od Bosne  bazirana je na jednoj historijskoj temi oko koje ni danas nema konsenzusa. Tema borbe za autonomiju Huseina-kapetana Gradaščevića se često zaobilazi, umjesto da se historiografija njome bavi. Možda je njegova borba bila konzervativna, ali je pokazivala posebnost Bosne, a treba reći i da je to bila nacionalna revolucija koja se desila 18 godina prije ostalih nacionalnih revolucija u Evropi, a to se danas iz nekih razloga prešućuje. A naravno, ulazeći danas u historijsku tematiku, bavimo se i sadašnjošću. Poruka opere Zmaj od Bosne  je depresivno junaštvo i melanholična sreća", uvodi nas u kontekst opere redatelj Ozren Prohić.

Ovo je šesta praizvedba domaće opere u Narodnom pozorištu u Sarajevu i sedma opera u cjelokupnoj historiji bh. muzike. 

"Smatrali smo da u godini u kojoj obilježavamo 70. godišnjicu Opere Narodnog pozorišta u Sarajevo, ovakvim djelom možemo da zaokružimo cjelinu. Ovo je kulturni događaj koji se bavi Bosnom i Hercegovinom, njenim historijskim likovima i u kojem sudjeluju sva tri segmenta Narodnog pozorišta, jer osim opernog ansambla, tu su i Balet, kao i prvak Drame Izudin Bajrović. Sa zadovoljstvom možemo konstatirati da imamo umjetnički kadar koji je u stanju da iznjedri ovaj veliki projekt, da smo umjetnički i tehnički spremni. Spremni smo i materijalno, za što treba zahvaliti sponzorima, Ministarstvu za civilne poslove BiH, kao i članu predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću koji nam je poklonio rang pokroviteljstva nad ovom operom", istaknula je direktorica Narodnog pozorišta u Sarajevu Marijela Margeta Hašimbegović.

Dario Vučić, v.d. direktora Opere, posebno se zahvalio kompozitoru Asimu Horozoviću, kojemu je ovo treća opera (nakon Hasanaginice i dječije opere Aska i vuk). Istaknuo je i zasluge koje u postavljanju djela na scenu ima dirigentica iz Rijeke, maestra Nada Matošević koja sjajno vodi orkestar Sarajevske filharmonije. I ovej put, naš najznačajniji simfonijski orkestar odigrat će važnu ulogu u izvedbi opernog djela.

Autor muzike Asim Horozić, ističe da je  divno bilo raditi s tako talentiranim solistima kakve danas posjeduje sarajevska Opera.

"Ja sam ovo djelo pokrenuo već 2003. godine nakon Aske i vuka. Tada libreto još nije bio zapisan, ali sam poznavao materiju i već tada slutio neke instrumentalne dijelove. Nakon 2005. počeo sam pisati vokalne dionice. Često sam morao zaboraviti sve što sam naučio u školi, morao sam se osloboditi stega kako bih adekvatno muzikom oslikao određene likove. Kad nisam znao šta ću, zvao sam Ozrena da zajedno riješimo problem. Na kraju, mislim da sam uspio, jer ovo nije samo herojska opera po svojoj tematici, ovo je i jedna sevdalinka ljubavi prema domovini. Mislim da će Zmaj od Bosne proizvesti slične emocije kao Hasanaginica, mada je ovo kompleksnije djelo", otkriva kompozitor.

S obzirom na to da je Hasanaginica do sada doživjela preko 60 izvođenja i da ju je čula publika u Austriji, Turskoj i Hrvatskoj, za očekivati je da će ovo djelo imati još širi odjek.

Za to će se, osim Sarajevske filharmonije i Hora Opere, pobrinuti plejada vrhunskih solista:

  • Husein-kapetan Gradaščević:  Denis ISAKOVIĆ/Ivan ŠARIĆ
  • Sultan Mahmud  II : Ivica ŠARIĆ/ Leonardo ŠARIĆ
  • Meleć-hanuma, majka Huseinova:  Vedrana ŠIMIĆ/ Katarina KIKIĆ
  • Hanifa-hanuma, žena Huseinova: Adema PLJEVLJAK – KREHIĆ/ Melisa HAJRULAHOVIĆ
  • Osman-paša, stariji brat Huseinov: Amir SARAČEVIĆ/ Ileš BEČEI
  • Saida-hanuma, žena Osman-paše: Dajana ŠEGVIĆ/Zana STANIŠKOVSKA
  • Fra Ilija Starčević: Siniša MARKANOVIĆ 
  • Herr Apel: Kenan HASIĆ/Ileš BEČEI
  • Ključar Kara-Zaim Popara: Josip KATAVIĆ 
  • Ali-paša Rizvanbegović: Dragan PAVLOVIĆ/ Nedim BAŠIĆ
  • Smail-aga Čengić: Marko KALAJANOVIĆ/Dejan KAJEVIĆ
  • Ali-paša Fidahić: Ileš BEČEI                                                                    
  • Muhamed, Huseinov sin: Tarik TANOVIĆ
  • Solo:  Zana STANIŠKOVSKA/Deniza ĐIPA/Aida DŽEBO
  • Pehlivan: Izudin BAJROVIĆ
  • Narod, vojska, djeca: Hor Opere i Balet NPS-a, Amar BOJIČIĆ, Nadin ĐIPA

Premijera: četvrtak 15. decembar (rasprodano); Prva repriza: subota 17. decembar; Naredne reprize planirane su za februar. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije