Zijah Sokolović u izboru za menadžera godine u Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Zijah Sokolović u izboru za menadžera godine u Hrvatskoj
Poznati bh. autor, glumac i redatelj Zijah Sokolović ušao je u širi izbor za menadžera 2016. godine u Hrvatskoj.

Njegov Thearto (prvi sistemski projekt edukacije djece kroz umjetnost u Republici Hrvatskoj) ušao je također u izbor za projekat 2016. u organizaciji PMI, udruge za upravljanje projektima Hrvatske.

Zijah Sokolović je Ambasador dobre volje UNDP-a za toleranciju i nenasilje (UNDP Goodwill Ambasador for Tolerance and Non-Violence). Njegov Thearto projekat "Nasilje - za nasilje nema opravdanja", koji je realiziran u saradnji sa MUP-om Hrvatske, dobio je Zlatni vijenac kao najbolji projekat u okviru zemalja EU-a, o informiranju i edukaciji djece o oblicima nasilja u porodici. 

Njegov projekat "Ovo sam ja" i "Ovo smo mi" u okviru Thearta Zagreb, sastoji se od tri dijela i rađen je osam godina. 

Tokom prvog dijela projekta, dva glumca odigrala su stotinu predstava "Telefon" za djecu sa poteškoćama u razvoju. Cilj je bio da se pokaže kako i pozorište može biti jedan oblik terapije za djecu sa poteškoćama i apel da im omogući i organizira redovno posjećivanje pozorišnih predstava.

U sklopu drugog dijela napravljena je knjiga poezije malog pjesnika Marina Kosa, sa
naslovom "Ovo sam ja", uz DVD sa 24 kratka filma, gdje zagrebački glumci svih generacija igraju različite situacije u kojima govore njegovu poeziju. Knjiga i autor su predstavljeni na četiri internacionalna pozorišna festivala. Danas je Marin student Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 

"Kroz treći dio projekta, pokazali smo da crteži djece sa poteškoćama koje smo dobili na poklone poslije predstava, mogu biti inspiracija drugim umjetnicima širom svijeta za rad, stvaranje i umjetnost. Deset crteža smo dali muzičarima i filmskim umjetnicima, koji su njihovu temu koristili kao inspiraciju i komponirali muziku i snimili autorski film. Tako smo dobili DVD, kao neobično, zanimljivo i dirljivo umjetničko djelo koje traje 40 minuta i koje je stvaralo 160 umjetnika. Cilj projekta je bio da različiti umjetnici svojim umjetničkim djelima ukažu na položaj djece sa poteškoćama u društvu u kojem žive", izjavio je Sokolović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije