Dance World Cup / Zenica će u februaru biti centar regionalnog baleta, provjerite zašto

10. 01. 2017. u 13:16:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Na pozornici Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici 11. februara 2017. publika će imati priliku pogledati istinski baletni i plesni spektakl.

Zenički Ars Centar, pod licencom jednog od najkvalitetnijeg, a po broju učesnika sigurno najmasovnijeg takmičenja ove vrste na svijetu, Dance World Cup (DWC), organizira međunarodne kvalifikacije za zemlje Balkana za svjetsko finale DWC 2017.

Ovo je jedinstvena prilika za sve one koji se bave plesom da pokažu svoj dugogodišnji rad i predstave svoj grad i državu cijelom svijetu. Takmičenje će budnim okom pratiti i suditi svjetski eminentni umjetnici i kvalificirani žiri: Edina Papo (BiH), Belma Čečo-Bakrač (BiH), Mary Walledge (Škotska), John Grimshaw (Jersey) i Maxim Clefos (Moldavija).

Takmičenje će se odvijati u slijedećim kategorijama: Klasični balet, Moderni balet, Karakterni balet, Jazz balet i Showdance, Street Dance i Hip-hop, Nacionalni i folklor ples, Tap Dance.

Na kvalifikacijama će se natjecati plesačice i plesači iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije. 

Ono što čini zanimljivim ovo takmičenje je da zemlje učesnice nisu jedni drugima konkurencija i da se svaki studio ili škola bori za plasman u okviru zemlje iz koje dolazi. Da bi se gosti plasirali, potrebno je da pređu kvalifikacijski prag bodova i to ih direktno vodi u finale DWC 2017. Finalni događaj će se održati u njemačkom gradu Offenburg, od 23. juna  do 1. jula 2017. a sudjelovat će takmičari iz 44 zemlje svijeta.

Zenica i Ars Centar su domaćini prvog međunarodnog baletnog takmičenja DWC Balkan. Sve informacije mogu se naći na zvaničnoj web-stranici.  

NEMA KOMENTARA